Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРВИ РАЧУНАР

Владимир је измислио ПРВИ компјутер: Радио је на ВОДУ, био је ЈЕФТИН и лак за употребу

Ово је један "бисер" совјетске иновативности: први уређај на свету који је решавао парцијалне диференцијалне једначине, а притом је све рачунарске операције у овој машини обављала - вода!

1593426677_222.jpg
Фото: Треће око
Oglas

Под медијским утицајем Запада, често се заборавља да су неке невероватне и  необичне ствари настале у комунистичким земљама Истока.

Прочитајте још: Заборавите на СЕЛФИ! Нисте у тренду ако не радите ОВО

Лукјанов Фото: Треће око

Прича почиње 1920-их, када је млади инжењер Владимир Лукјанов послат на велики грађевински пројекат - изградњу пруга Троицк-Орск и Картали-Магнитнаја (данас  Магнитогорск). Тамо се суочио са проблемом лошег рада: грађевинари су користили лопате, ашове и колица, а сви радови су обављани  искључиво лети и пукотине су се редовно појављивале.

Тада нису постојале брзе машине за прорачун.

У потрази за решењем проблема пукотина у бетону, Лукјанов је указао да је њихово порекло повезано са температурним режимом при зидању. Научна заједница није била одушевљена овом хипотезом, али то није зауставило младог Лукјанова.

Међутим, у то доба нису постојале довољно брзе и квалитетне методе за извођење прорачуна. Тада Лукјанов сам предузима решавање проблема, базирајући се на радовима познатих научника тог времена.

Први рачунар
Хидраулички интегратор Луканова је први рачунар који ради на воду.

Прочитајте још: ВАНЗЕМАЉЦИМА смо пре 43 године послали ПЛОЧУ, нећете веровати шта је на њој СНИМЉЕНО!

Коначно, 1936. године, успео је да конструише уређај који је у историју ушао као "хидраулички интегратор Лукјанова". У ствари, овај проналазак је прва рачунарска машина на свету за решавање парцијалних диференцијалних једначина. Уз то, овај интегратор сва математичка прорачунавања обавља - помоћу протока воде.

Лукјанов и компјутер Фото: Youtube/screenshot NeoTech
Постоје прва три модела овог рачунара и испоручивани су широм Варшавског пакта.

Укупно су дизајнирана три модела ових машина, од којих је сваки прилагођен за решавање једнодимензионалних, дводимензионалних и тродимензионалних проблема. Постепено, интегратор Лукјанова је стекао популарност и почео да се испоручује не само по совјетским републикама, већ и земљама Варшавског пакта - Чехословачкој, Пољској, Бугарској, па чак и Кини.

Сада је у музеју Фото: Youtube/screenshot NeoTech
Уређај је ефикасан, једноставан и јефтин!

Уређај је био не само ефикасан, већ и једноставан за употребу, као и релативно јефтин за производњу. Због тога су ови интегратори коришцени прилично широко - у рударству, геологији, топлотној физици, металургији, ракетној науци.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Да ли знате који је ОМИЉЕНИ начин на који нам хакери КРАДУ ПОДАТКЕ?

А када су се појавили први рачунари, дуго је требало да потисну хидраулички интегратор, јер су имали премало меморије, ограничени сет пратеће опреме и лоше развијен софтвер. Тек почетком осамдесетих, компјутери су успели да престигну уређај створен још давних тридесетих година прошлог века.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas