· · Komentari: 0
PRVI RAČUNAR

Vladimir je izmislio PRVI kompjuter: Radio je na VODU, bio je JEFTIN i lak za upotrebu

Ovo je jedan "biser" sovjetske inovativnosti: prvi uređaj na svetu koji je rešavao parcijalne diferencijalne jednačine, a pritom je sve računarske operacije u ovoj mašini obavljala - voda!

1593426677_222.jpg
Foto: Treće oko

Pod medijskim uticajem Zapada, često se zaboravlja da su neke neverovatne i  neobične stvari nastale u komunističkim zemljama Istoka.

Pročitajte još: Zaboravite na SELFI! Niste u trendu ako ne radite OVO

Lukjanov Foto: Treće oko

Priča počinje 1920-ih, kada je mladi inženjer Vladimir Lukjanov poslat na veliki građevinski projekat - izgradnju pruga Troick-Orsk i Kartali-Magnitnaja (danas  Magnitogorsk). Tamo se suočio sa problemom lošeg rada: građevinari su koristili lopate, ašove i kolica, a svi radovi su obavljani  isključivo leti i pukotine su se redovno pojavljivale.

Tada nisu postojale brze mašine za proračun.

U potrazi za rešenjem problema pukotina u betonu, Lukjanov je ukazao da je njihovo poreklo povezano sa temperaturnim režimom pri zidanju. Naučna zajednica nije bila oduševljena ovom hipotezom, ali to nije zaustavilo mladog Lukjanova.

Međutim, u to doba nisu postojale dovoljno brze i kvalitetne metode za izvođenje proračuna. Tada Lukjanov sam preduzima rešavanje problema, bazirajući se na radovima poznatih naučnika tog vremena.

Prvi računar
Hidraulički integrator Lukanova je prvi računar koji radi na vodu.

Pročitajte još: VANZEMALJCIMA smo pre 43 godine poslali PLOČU, nećete verovati šta je na njoj SNIMLJENO!

Konačno, 1936. godine, uspeo je da konstruiše uređaj koji je u istoriju ušao kao "hidraulički integrator Lukjanova". U stvari, ovaj pronalazak je prva računarska mašina na svetu za rešavanje parcijalnih diferencijalnih jednačina. Uz to, ovaj integrator sva matematička proračunavanja obavlja - pomoću protoka vode.

Lukjanov i kompjuter Foto: Youtube/screenshot NeoTech
Postoje prva tri modela ovog računara i isporučivani su širom Varšavskog pakta.

Ukupno su dizajnirana tri modela ovih mašina, od kojih je svaki prilagođen za rešavanje jednodimenzionalnih, dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih problema. Postepeno, integrator Lukjanova je stekao popularnost i počeo da se isporučuje ne samo po sovjetskim republikama, već i zemljama Varšavskog pakta - Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, pa čak i Kini.

Sada je u muzeju Foto: Youtube/screenshot NeoTech
Uređaj je efikasan, jednostavan i jeftin!

Uređaj je bio ne samo efikasan, već i jednostavan za upotrebu, kao i relativno jeftin za proizvodnju. Zbog toga su ovi integratori korišceni prilično široko - u rudarstvu, geologiji, toplotnoj fizici, metalurgiji, raketnoj nauci.

Pročitajte još: OPREZ! Da li znate koji je OMILJENI način na koji nam hakeri KRADU PODATKE?

A kada su se pojavili prvi računari, dugo je trebalo da potisnu hidraulički integrator, jer su imali premalo memorije, ograničeni set prateće opreme i loše razvijen softver. Tek početkom osamdesetih, kompjuteri su uspeli da prestignu uređaj stvoren još davnih tridesetih godina prošlog veka.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.