Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Управни одбор РТС-а оптужио: Потрошено скоро ПОЛА МИЛИОНА € на ПЗЕ

Саопшетење Бранислава Кланшчека поводом фестивала "Песма за Евровизију"

1710342438_Foto-Ataimages.rs-Olivera.jpg
Фото: Атаимагес.рс
Oglas

Председник Управног одбора Радио-телевизије Србије Бранислав Кланшчек огласио се поводом недавно одржаног фестивала "Песма за Евровизију". Његово саопштење преносимо у целости (а одговор менаџмента РТС можете да прочитате на ОВОМ линку).

- С обзиром на бројна гостовања у медијима уреднице и супервизорке фестивала госпође Оливере Ковачевић после Избора за Песму Евровизије, чини се да је тензија која је креирана на тему жирија, гласања, Теја Доре или Бресквице, заправо послужила да се измести фокус са много значајније теме која прати ПЗЕ 2024, а то је колико све то кошта грађане Републике Србије?

Зато сам као председник УО РТС-а решио да се огласим, али из другог угла у односу на сам програмски садржај фестивала, који није у домену УО.

Наиме, чланом 6 Закона о јавним медијским сервисима прописано је да се одговорност јавног медијског сервиса према јавности остварује обавезом истог да обавештава јавност о обављању своје делатности. Такође, чланом 19 Закона је предвиђено да УО контролише финансијско пословање, а Пословником о раду УО предвиђено је да председник УО информише јавност о питањима из његове надлежности.

У вези са тим, обавештавам јавност да је Избор за Песму Евровизије грађане Републике Србије коштао 300.000 евра, не рачунајући секундарне трошкове, односно неновчана давања РТС-а као што су студија, запослени, возни парк, технички капацитети, који су према званичном тарифнику РТС-а износили још додатних 173.000 евра, чиме је прекорачен буџет за 20% а који је предвиђао износ од 249.000 евра.

Да би јавности било јасније колико је алармантно расипање средстава, треба рећи да је предвиђени буџет за прошлу 2023. годину за ПЗЕ износио 140.000 евра и да је за ову подигнут на 249.000 евра. Али ни то није било довољно, јер су поред 900 запослених у сектору Продукције РТС-а довођени људи са стране који су радили продукцију режије и продукцију видео садржаја. Такође су поред запослених костимографа и гардеробера на РТС-у доведени неки са стране, затим су доведени плесачи из Словеније, којима је плаћен пут и хотелски смештај за недељу дана, јер ови српски ваљда немају довољно талента за игру. Такође, сви лед екрани, техника, и расвета коју поседује РТС нису били довољни, па се за нешто што се назива „визуелни идентитет“ платило 168.000 евра, иако РТС поседује свој креативни тим.

Ово је тема коју предлажем за следеће гостовање уредници и супервизорки фестивала госпођи Оливери Ковачевић. А главна и одговорна уредница Забавног програма госпођа Сандра Перовић би морала јавности да понуди образложење за разлоге прекорачења Финансијског плана који је донео УО пре само два месеца када су увелико текле припреме за одржавање фестивала. Поставља се и питање са које ставке су узета додатна средства?

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas