Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Филм МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ омиљен је многима, а да ли знате ко је заправо био чувени ПАНТЕЛИЈА?

Филм је премијерно приказан пре 40. година

1665655434_pantelija.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен/ Центар филм
Oglas

Прича се дешава 1935. године у малој српској паланци у породици Топаловић, коју чини пет генерација мушкараца – најмлађи има 25, а најстарији 120 година. Топаловићи знају да „само је смрт сигуран посао“, али најмлађи Мирко уноси раздор у породицу јер објављује да не жели да се бави погребничким занатом. 

Прочитајте још: Туга у дому Марије Шерифовић: Певачица остала без важне особе (ФОТО)

Уверен је да постоји лепши посао, а у томе га подржавају његова девојка и најбољи пријатељ. Сво троје су залуђени филмовима и желе и сами да у томе окушају срећу. Девојчин отац, са којим породица пословно сарађује (вади из гробова мртвачке сандуке, а Топаловићи их затим поново продају), долази у сукоб са њима. Пошто га је девојка преварила са најбољим пријатељем, најмлађи Топаловић је убија. Као злочинац, враћа се породици. Они га сада прихватају као свог вођу, представника нове генерације која ће безобзирност узети за основно мерило морала.

Међутим, реплике из овог култног остварења Слободана Шијана које су актуелне и после четири деценије би се у другачијем контексту изговарале да гледаоци имају на уму да је у основи ове драме критика тадашњег ауторитарног система и идеја о распаду СФР Југославије.

Пантелија је, наиме, у тој поставци заправо Тито, који држи „предузеће на окупу, а после његове смрти, предузеће се распада, а и ликова има тачно пет, што би од прилике одговарало броју држава по распаду“. Wикипедиа наводи да је у интервјуу за Вечерњи лист из 2015. године, Ковачевић потврдио да је Пантелија моделиран по узору на Тита:

Прочитајте још: Мајку Новака Ђоковића сви знамо као Дијану, а да ли знате које је њено КРШТЕНО ИМЕ?

- Да. И не само он [Тито], већ комплетно партијско руководство у свим државним „структурама“ непромењених од другог светског рата. Тих ми се година чинило да нико од наших руководилаца нема мање од стотину година… Изгледа да сам се на време нашалио свему што нас неизбежно чека, и што нема лека осим смеха”.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas