Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Иза имена Слободе Мићаловић крије се трагична ЉУБАВНА прича: Добила је ИМЕ по храброј жени која је због љубави изгубила ЖИВОТ

Глумици је име дао отац Драган, инспирисан овом љубавном причом

1664114035_nivea_sloboda_micalovic_22102021_006.jpg
Фото: Атаимагес.рс
Oglas

Слобода Мићаловић има веома специфично име, а њен отац Драган је дошао на идеју да је тако назове и то док је је играо монодраму "Иво Лола Рибар", а она је то пре неколико година и испричала јавно.

Наша глумица је добила име по Слободи Боди Трајковић, која је била чувена драга Лоле Рибара.

"Мој отац је играо монодарму 'Иво Лола Рибар', а Слобода Трајковић је била Лолина вереница. То је најлепша љубавна прича, попут нашег 'Ромеа и Јулије", рекла је тада Боба, па додала да њена имењакиња на неки начин и данас живи, кроз њу.

Иначе, Слобода Трајковић рођена је у Врњачкој Бањи 1918. године, у години када је завршен Први светски рат. Њен отац Светолик, угледни апотекар, назвао ју је тако у име тријумфа слободе.

Њен брат Мирослав био је веома активан у Народно-ослободилачкој борби и живео је у Београду, где је и она стигла на студије хемије и где ју је Мирослав ју је 1937. упознао с данас чувеним Ивом Лолом Рибаром.

"Од првог сусрета је почела љубав, велика и предивна", причала је касније Слободина сестра Милица, једина чланица ове породице која је преживела Други светски рат.

Прочитајте још: Данас се жени син Шабана Шаулића: Велики дан за целу ПОРОДИЦУ - испунио очеву жељу (ФОТО)

Ипак, Други светски рат је стао на пут њиховој љубави – Лола је отишао да се бори, а Слобода се вратила кући јер Београд није био безбедан. Остало је забележено писмо које је Рибар послао својој драгој:

"Најдража, једина моја!

Пишући ово писмо ја се поуздано надам - оптимиста сам као и увек - да те оно никада неће стићи већ да ћемо се нас двоје видети и увек остати заједно. Јер ово писмо је зато и писано... У мом животу постоје само две ствари: моја служба нашем светом циљу и моја љубав према теби, најмилија моја. Нашу срећу и живот који смо хтели нисмо, као и милиони других, могли остварити изоловано, већ преко наше борбе и наше победе. И зато су те две ствари у суштини, у мени самом, једно... Ако примаш ово писмо - ако, дакле, ја не доживим тај велики час, немој много туговати најдража! У свету у коме будеш тада живела наћи ћеш, увек жив, најбољи део мене самог и сву моју љубав према теби... И желим да никада не добијеш ово писмо, већ да заједно с тобом дочекам велики час победе."

Победу нису дочекали, а писмо није ни стигло до Слободе. Оно је завршило у полицији, а Слобода је приведена. Полицајци су је дуго терали да напише писмо свом вољеном да би им помогла да га пронађу, а она је то одбијала, због чега је пет месеци провела у логорима.

Иво Лола Рибар погинуо је 27. новембра 1943. године од непријатељске авионске бомбе, док се спремао да крене за Каиро, на место шефа Војне мисије НОВ и ПОЈ при Штабу савезничке команде за Блиски исток.

Вереница Слобода угушена је са породицом у гасној комори Бањичког логора 9. маја 1942, након што је ухапсила Специјална полиција Недићеве владе и мучила је у Главњачи и на Бањици, тражећи да напише Иви Лоли писмо, којим би га намамила, да би га ухапсили.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas