· · Коментари: 0
ЕМОТИВНО

Посећује домове за незбринуту децу и изводи луткарске представе: Бранка Веселиновић прославља 102. рођендан

Наша филмска дива данас слави рођендан

1600243246_branka.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен /РТС

Бранка Веселиновић наша је најстарија филмска и позоришна глумица са 80 година каријере. Глумила је у више од 1000 представаи 50 серија и филмова. Добитница је многих престижних награда.

Прочитајте још:  "Паре су ми служиле да се забавим": Ово нисте знали о Томи Здравковићу

2018. године поводом њеног 100. рођендана отворен је и легат у њену част, који се налази у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” у Београду. 

Рођена је као Бранка Ћосић на данашњи дан 1918. Била је блиска пријатељица са Десанком Максимовић, Миром Ступицом, Маријом Црнобори, Чкаљом и Мијом Алексићем. Када је 1964. године награђена Стеријином наградом у жирију је, између осталих, био и Меша Селимовић.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

и Бранка Веселиновић - 1963. Серија "Музеј воштаних фигура" . Серија доприноси популарности телевизије не само захваљујући тандему Ђукић - Новак, већ и уходаној глумачкој екипи. Чкаља: "У преко двадесет епизода, публика се саживела са нашим улогама. У епизоди у којој дочекујемо нову годину, мамуран лежим повезане главе и по тексту неко од глумаца саветује:'Ма нема бољег лека од расола!' Питам:' Где да нађем расол? Молим вас, ако неко има расол нека ми пошаље!' После те епизоде, кад је почео расол да стиже у студио на Сајмишту, био је пун магацин. Људи су слали и на моју кућну адресу. Камиони су довозили расол. У згради је стајао по ходницима. Комшије су узимале. Цела узбуна трајала је недељу дана. Једна жена из Словеније пише: "Господине Петровићу, ми немамо расол, али жене чији мужеви пију имају стругане роткве!". Из Далмације су слали лаванду! Шездесетих година, када је емитована серија, улице су биле празне. Говорило се: "Ето, како су глупи лопови!" Ко није имао телевизор увек је ишао код неког ко има да би гледао и притом су се носиле шамлице и столичице.Тамо где се гледало, завођен је ред, није смело да се зуцне. Гледај и ћути!" . #цкаља #чкаља #миодрагпетровиццкаља #глумац #великан #yу #југославија #комедија #хумор #бранкавеселиновиц

А пост схаред бy Миодраг Петровић Чкаља ©️ (@миодраг.петровиц.цкаља) он

Најтежи тренутак је доживела, када јој је пре неколико година преминуо супруг Млађа Веселиновић:
- Ех, мој Млађа, колико смо се волели. Сви су гласали за нашу љубав. Када смо играли момка и девојку у „Рибарским свађама” у позоришту, наша касније кума Мира Ступица говорила је: „Што сте леп пар, што се ви не узмете?“ И прође неко време и ми се венчасмо. Млађа је био интелектуалац, велики господин, говорио је неколико језика, школовао се на Кембрџу, глумио, преводио - рекла је у једном од својих гостовања Бранка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Наша Бранка Веселиновић, најстарија српска глумица, слави свој 102. рођендан ❤️ Ми јој желимо све најлепше, и да прослави још пуно рођендана ✨ ~ #БранкаВеселиновиц #Глумица #Рођендан #СрецанРођендан #102 #1918 #Легенда #Дива #Глума #Позористе #Телевизија #ТВ #Представа #Театар #Сцена #Биоскоп #Филм #Рођење #Уметност #СрпскиГлумци

А пост схаред бy српски.глумци 🎬 (@српски.глумци) он

Захваљујући њој и Млађи додељује се Награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ почев од 2012. године. Досадашњи добитници су: Небојша Глоговац, Александра Јанковић, Војин Ћетковић, Наташа Тапушковић, Јелисавета Саблић и Ненад Јездић.

Прочитајте још: Била је једна од најбољих домаћих глумица, а данас би прославила свој 59. рођендан (ФОТО)

Активна је и данас, иако у 102. години живота Бранка обилази Домове за незбринуту децу, Домове за стара лица и инвалиде где рецитује и изводи монологе. Пише песме, слика и изводи луткарске представе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.