Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Хвала ти што си ми посветио време": Дирљиве речи Милана Марића на комеморацији Лаушу

СРБИЈА се опрашта од великана глумишта.

1700479198_24173e6614b78818cd1d70e1ad32e9e4e56f53be.jpg
Фото: Ата имагес
Oglas

Лаушевићу је дијагностикован рак плућа, за шта јавност није знала, с којим је тумачио неколико улога. У октобру 2023. стање му се погоршало, те је примљен у болницу. Од последица болести преминуо је 15. новембра 2023.

Комеморација је почела минутом ћутања за Жарка Лаушевића.

- Данас се опраштамо од нашег пријатеља, од драмског уметника, Жарка Лаушевћа. Први пут се појавио на овој сцени 1981. године. Члан Југословенског драмског позоришта постао је 1982. Оставио је неизбрисив траг. За своја филмска и позоришта остварења добио је бројне награде. Жарко Лаушевић је био јединствен. Молим вас да минутом ћутања одамо почаст Жарку Лаушевићу - рекла је Тамара Вучковић Манојловић испред Југословенског драмског позоришта.

Присутнима се поред глумаца Воје Брајовића, Ирфана Менсура, Драгана Бјелогрлића, Светалне Бојковић, Виде Огњеновић... обратио и млади глумац Милан Марић:

Милан Мариц у сузама у оцима и дрхтавим гласом опростио се од старијег колеге и пријатеља. Он се захвалио на великој зивотној лекцији, подрсци, искрености и љубави.

- То могу да дају само људи који зивот тако храбрно носе и воле га, упркос свему. Хвала ти Заре и за време које си ми посветио и зао ми је сто га није било висе, хвала ти Заре и за све савете, сале, топлину, скромност, разговоре, смех, незност, пријатељство. Хвала ти Заре за све те ствари које си нама давао, а које су оплемениле насе зивоте и уцинио га лепсим. Хвала ти Заре, сто те наса младост није пласила, вец си је постовао и ценио. Ја цу те Заре бас таквог и памтити, јер смрт боли, али је смрт банална и на крају увек победи зивот. А ја сам Заре код тебе највисе ценио и волео зивот. Хвала ти за све - заврсио је млади глумац.

Кремација и испраћај глумца биће у 14 сати на Новом гробљу.

Жарко Лаушевић је рођен на Цетињу 19. јануар 1960. године.  — Београд, 15. новембар 2023)

Био је један од хваљенијих и талентованијих млађих глумаца у Југославији. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду. Био је члан Југословенског драмског позоришта, где је остварио улоге у великом броју представа. На филму је дебитовао 1982. године, улогом у филму Прогон. Исте године остварио је значајне улоге у филмовима Савамала и Директан пренос.

Фото: репринт ТВ Новости

Врло брзо је добио једну од главних улога у ТВ серији Сиви дом (1984), која му је донела велику популарност. Након тога, играо је улоге у више од двадесет филмова и телевизијских серија, међу којима су: Шмекер (1985), Свечана обавеза (ТВ) (1986), Догодило се на данашњи дан (1987), Официр с ружом (1987), Браћа по матери (1988), Бој на Косову (1989), Оригинал фалсификата (1991), Боље од бекства (1993), Кажи зашто ме остави (1993), Нож (1999).

Године 1993. починио је двоструко убиство бранећи свог старијег брата после чега је осуђен на четири године затвора. После одслужења казне живео је у Сједињеним Америчким Државама све до 2012, када се као помилован грађанин вратио у Србију.

Фото: репринт ТВ Новости

Године 2011, када је био правно помилован, објавио је књигу Година прође, дан никад. Септембра 2013. из штампе је изашла друга књига. Маја 2022. објавио је књигу Падре, идиоте.

Преминуо је 15. новембра 2023. године у Београду у 64. години.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas