Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Снајперке Комодо Армаментс

Амбициозан програм са Далеког Истока (ФОТО)

Индонежанска компанија приказала је два типа снајперских пушака исте ознаке Д7,али се у потпуности разликују: једна је репетирка, екстремне прецизности, док је друга полуаутоматска, са акцентом на компромису између прецизности и брзине паљбе

1596727111_Komodo-armament.jpg
Комодо- армамент фото: “Комодо Армаментс”
Oglas

Индонежанске оружане снаге су традиционални корисник производа домаће групације "Пиндад". Ова компанија има неколико снајперских пушака, означених са СПР, од СПР-1 до СПР-4. СПР-1  је заснован на Ремингтон 700 у калибру 7,62x51, док је СПР-2 тешка снајперска пушка калибра 12,7x99 мм, конструисана по узаору на нашој Црној стрели – Застава М93. 

Прочитајте још: У једном од омиљених летовалишта Срба ако испоштујете ОВАЈ УСЛОВ, резервација ће бити ЈЕФТИНИЈА

Прочитајте још: Убојит "алат" елитних професионалаца (ФОТО)

Снајперка СПР-4 калибра .338 Лапуа Магнум је интересантна замена за СПР-2, али уз већу прецизност. Практично једини недостатак у односу на СПР-2 је мања пробојност и капацитет самог пројектила .338 у односу на 12,7 мм, и његов слабији ефекат на циљу. Приватна фирма “Комодо Армаментс” је понудила алтернативу. 

Иста ознака, а различите пушке 

Д7 ЦХ са склопљеним двоношцем и моноподом, и оквиром са 10 метака, фото: “Комодо Армаментс”

Конкурентска индонежанска “Комодо Армаментс” је понудио два типа снајперки, под мало нелогичном, истом основном ознаком - Д7, иако се ради о потпуно другачијим пушкама различитих концепција. Пушке се разликују по додатним ознакама, тако да је репетирка добила суфикс ЦХ, а друга, полуаутоматска, ПМР СА. 

Репетирка Д7ЦХ 

Репетирка представља врло савремено оружје, бар по спољашњем изгледу, на нивоу било ког другог светског произвођача. Основна конструкција је израђена од термички обрађене легуре алуминијума АА7075, који се кориисти у авио и ракетној индустрији, али и за балистичку заштиту. Делови се одликују релативно малом масом и крутошћу, као и отпорношћу на ударце, али и сасвим солидном обрадивошћу на машинама. На површини је нанета керамичка превлака типа серакоте, која пружа додатну отпорност на хабање. Стандардна слободно пливајућа цев је дужине 660 мм, са кораком увијања жлебова од 1:10 инча (1:254 мм), а постоји и могућност постављања тзв. тактичке, односно кратке цеви дужине 470 мм. 

Затварач је израђен од хром-молибденског челика солидне отпорности на атмосферску корозију. Пушка има изразито скелетиран предњи поткундак и ослонац за раме са могућношћу преклапања у десну страну. Кундак је подесив по дужини, висини ослонца за образ а има и монопод. Подесиви двоножац и монопод би требало да представљају сасвим стабилну платформу за гађање. 

Репетирка Д7 ЦХ, фото: “Комодо Армаментс”

Двоножац се уграђује преко врло кратке Пикатинни шине са доње стране предњег поткундака. Док се још једна, релативно дуга шина са горње стране користи за уградњу различитих оптичких нишана, укључујући и ноћне. Храњење је оквирима капацитета пет или 10 метака, а укупна маса је у зависности од опреме 6 до 6,5 кг, док је укупна дужина пушке са стандардном цеви 1.220 мм, што је на нивоу конкуренције. 

Комодо Армаментс Д7 ПМР СА 

Полуаутоматска снајперка је изведена из јуришне, тј. тачније борбене пушке Д7 ПМР. Користи принцип рада на бази позајмице гасова без клипа, са директним дејством гаса на затварач. Овај принцип рада је исти као и на америчкој АР-15, тј. М-16. С обзиром на то да се испаљује снажнија муниција, 7,62x51 уместо 5,56x45 мм, може се слободно рећи да је систем рада димензионисан ближе АР-10 која је “изгубила” на упоредним тестовима од конвенционалне М-14. 

Аутоматска пушка Д7 ПМР, основа за Д7 ПМР СА, без нишана, фото: “Комодо Армаментс”

Основна конструкција, као и код Д7 ЦХ, базира се на легури алуминијума, деловима од полимера, све је заштићено превлаком серакоте и најоптерећенијим деловима од челика, што је и разумљиво, будући да се ради о цеви и унутрашњим деловима механизма. 

Пикатини шине су распоређене истоветно као И на репетирки, уз могућност постављања још две шине на бочним странама предњег поткундака. То на овој пушци има више смисла, с обзиром на то да је она према начину употребе оружје за мање даљине у односу на Д7 ЦХ. Томе сведочи и дужина цеви, која износи само 419 мм, што је краће него код других полуаутоматских снајперских пушака, али је сврсисходно да се ипак ограничи укупна дужина на само 950 мм, а маса 4,1 кг. 

Д7 ПМР СА, фото: “Комодо Армаментс”

Висок ниво завршне обраде 

Ипак, ова маса се наводи за аутоматску пушку Д7 ПМР без оптичког нишана и двоношца. Без обзира на то, ови резултати су изванредни са гледишта компактности, једноставности и брзине употребе и промене положаја. Према подацима произвођача, ефикасни домет Д7 ПМР СА је 600 м, док је ефикасни домет репетирке Д7 ЦХ 1000 м. Оквир аутоматске снајперке је капацитета 30 метака, као и код јуришне/борбене пушке. 

Д7 ЦХ са кратком, тактичком цеви и пригушивачем, фото: “Комодо Армаментс”

Прочитајте још: Заводљиво лепа, црна и смртоносна: Промоција прототипа српске јуришне пушке "Морана"

Иако нема нема чврстих података о томе како су се ове пушке показале у пракси, одају врло висок ниво завршне обраде, квалитета и могу стати раме уз раме са било којим иностраним конкурентом. 

Проф. Др Себастиан Балош 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas