Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Дрилинг Гебрудер Меркел

Мирис прошлих времена иза гвоздене завесе (ФОТО)

Овај источнонемачки дрилинг, минималистичког, али елегантног дизајна, омогућиће лов у већини ловних ситуација

1604914189_driling-merkel.jpg
дрилинг-меркел - фото: Влада Митровић
Oglas

Троцевне пушке из немачког Сухла и аустријског Ферлаха, познате су и цењене свуда у свету, а нарочито међу европским ловцима. 

Прочитајте још: Дрилинзи су сан свих, али су РЕТКИ и веома СКУПИ (ФОТО)

ДДР дрилинг Гберудер Меркел Сухл има предњи обарач са убрзицом, фото: Влада Митровић

Источнонемачки дрилинг Гебрудер Меркел калибра 12-12/70-7x65Р, прати дизајн настао пре Другог светског рата - деми-блоком спојене две горње хоризонталне цеви и доњу карабинску. Цви су дуге 630 мм, укупна дужина пушке износи 1065 мм, а маса оружја је 3390 грама. Сила потребна за опаљење (са убрзицом), је ниска – 0,35 даН, док без штехера износи 3 даН. Конструкционо, овај Меркелов дрилинг је потпуно исти као такође источнонемачки Фортуна.  

Препознатљив знак ковача 

Подигнут задњи механички нишан при предњем положају селектора, фото: Влада Митровић

На црном полимерском поткову кундака налази се препознатљив знак свих Гебрудер Меркел пушака - ковач који на наковњу кује мач. Овај дрилинг са паљеним финишом баскуле, без скупих гравура, је у одличном стању без икаквих трагова коришћења, масе 3300 грама.

На поткову кундака лого Меркел Сухл пушака: средњовековни ковач који на наковњу искива мач, фото: Влада Митровић

И на њему, из нишанске шине излази задњи нишан када у предњи положај померите селектор на врату кундака. Растојање између мушице и задњег нишана износи 420 мм. На жалост на нишанској шини нема припремљених места за прихват монтаже неких савремених нишанских уређаја. 

Влада Митровић са Меркеловим дрилингом, фото: В. Митровић

Омиљен европски калибар 

Калибар доње цеви 7x65Р је проистекао из карабинског метка 7x64 Вилхелма Бренекеа из 1917. године. Овде је дно чауре добило ивицу пречника 13,32 мм, уместо 11,95 као на 7x64, што омогућава лаку употребу у пушкама преламајућих цеви. Овај калибар прима зрна масе од 8 до 11,5 мм, која имају почетну брзину од 930 до 820 м/с и енергију 3400 до 3900 Ј. Максимални пиезо притисак (ЦИП) износи 380 МПа (415 МПа за 7x64). 

На дрилингу Меркел селектор опаљења у предњем положају означава да пуца доња карабинска цев, фото: Влада Митровић

Метак 7x65Р је омиљени европски калибар код већине дрилинга, комбинованих пушака и кип лауфа. У погледу руковања, расклапања и употребе, осим различитих калибара, источнонемачки дрилинзи су практично истоветна, врхунска универзална оружја. Чак су им и тежине скоро једнаке, једина разлика је у ширини баскула, за калибар 12 је 56 мм, а код шеснаестице је 53 мм. 

Прочитајте још: Увек при руци два брза метка (ФОТО)

Осим различитих калибара, оба дрилинга су практично истоветна, врхунска универзална оружја, Меркел лево, Фортуна десно, фото: Влада Митровић

Увек има оних који у ваздуху траже мирис прошлих, витешких и бољих времена, који ћесе определити за дрилинг, комбинирку или кип-лауф, а не за савремену полуаутоматску пушку велике ватрене моћи.

мсц Влада Митровић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas