· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Банана као свемоћан лек: Пет проблема које ће отклонити боље од таблете

Три врсте шећера и обиље влакана разлози су због којих банана искаче из шаблона брзопотезних извора енергије

1620663858_banana.jpg
Фото: Пеxелс

 Осим храњиве вредности доказана је њена свемоћ у отклањању бројних тегоба код којих иначе најчешће посежемо за таблетом.

Прочитајте још: Савршена ужина, али и замена за слаткише

1. Надутост и затвор

Банане садрже пектин, који убрзава пробаву и подстиче избацивање токсина и тешких метала из тела. Осим тога, њихово деловање је пробиотско и стимулише рад црева. Сви ови фактори подстичу рад пробаве и смањују надутост, док влакна из меканог плода разбуђују црева и делују попут природног лаксатива на затвор.

2. Стрес

Називају га болешћу модерног доба, јер непрестано оставља велике последице на наше здравље. Стрес убрзава метаболизам, при чему пада ниво калијума у организму. Равнотежу је могуће успоставити помоћу једне банане, која у себи садржи довољно калијума који ће помоћи у нормализацији откуцаја срца, слању кисеоника у мозак и регулисању оптималне количине воде у телу.

Познато је да велики унос натријума, а мали унос калијума има негативан утицај на крвни притисак. Због тога је важно тело опскрбити великом количином калијума, коју садрже банане. Свако јутро препоручује се да поједете једну банану, која ће притисак одржавати на дозвољеној граници идеалног.

4. ПМС

Банане обилују витамином Б6, који повољно утиче на ниво глукозе у крви, а доказано је како витамин из Б заједнице код ПМС-а успешно редукује проблем болних и напетих груди, промене расположења и накупљања воде у телу.

Прочитајте још: Три намирнице које успоравају старење

5. Депресија

Састојак банане је триотофан, облик протеина који поспешује отпуштање серотонина, познатог као хормона среће. Наиме, само једна банана је довољна да ниво серотонина скочи, након чега настаје осећај смирености и задовољства.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.