Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БРУКА: "Луј Витон" промашио боје на џемперу, а продаје га за 1.000 евра!

Џемпер модне куће Луј Витон, који је "инспирисан националном заставом карипског острва" уклоњен је са веб-странице након критика.

1612638640_jghjg.png
Фото: Принтскрин / Тwиттер / @ПАМ_БОY
Oglas

Луј Витон је критикован због тога што је произвео џемпере који одају почаст застави Јамајке - али у погрешним бојама!

Прочитајте још: РОМАНТИЧНИ стајлинг: Стил "Мале жене" је залудео планету!

Грешка је искритикована на друштвеним мрежама, а један твит је гласио: - Не могу довољно нагласити колико је важно да негујемо различитост као вредност, али не као симбол у модним компанијама.

Порекло покрета
Растафаријанство је "начин живота" и монотеистички религиозни покрет, настао касних 1920-их и раних 1930-их на Јамајци. Његови припадници верују да је Хајле Селасије божја реинкарнација, и познати су као расте. Већина расти ће се увредити ако их назовете растафаријанцима или њихов покрет назовете растафаријанизам/растафаријанство.

Други су истицали како је џемпер инспирисан растафаријанском заставом (у чијем средишту је био Јудејски лав), а верски покрет чији су корени на Јамајци, уместо званичне јамајчанске заставе.

Џемпер је заправо инспирисан религиозним покретом...

- Дакле, нико у Луј Витону није гуглао јамајчанску заставу? - питао је један корисник Твитера.

Прочитајте још: ТВИД поново у моди: Елегантан и софистициран

Када се производ први пут појавио на мрежи, у опису производа писало је: "Са пругастим дизајном, инспирисаним националном заставом карипског острва". Након ажурирања, опис џемпера је промењен и уместо "застава" написали су "културно наслеђе".

Седеља, ћерка Боба и Рите Марли, такође је прокоментарисала објавивши на инстаграму слику уз речи: Боб каже да је то етиопијска застава @Лоусвиттон.

- Традиционални Растафари су веома популарни широком света, где се користе у комерцијалне сврхе, почев од мајица, накита, предмета од уметности и заната, прибора за пушење, шешира, одеће, торби и ципела - написао је јамајчански адвокат Маркус Гофи. - Врло мало ових производа производе Растафаријанци, а новац добијен продајом њихових производа не користи растафаријанској заједници.

Креативни директор Луј Витона, Виргил Аблох, који је син родитеља из Гане (боје заставе Гане су црвена, жута и зелена), раније је сарађивао са јамајчанским скејтбордером - Луси Кларком, у дизајнирању патика.

Прочитајте још: Многи мушкарци користе КОРЕКТОР за лице, а многе и познајете!

Многи су на мрежи прокоментарисали да ово указује на потребу постојања разноврснијих тимова у модним кућама који би радили на свим нивоима и како би се борили против структурног расизма и избегли да се ствари попут ове догоде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas