· · Komentari: 0

BRUKA: "Luj Viton" promašio boje na džemperu, a prodaje ga za 1.000 evra!

Džemper modne kuće Luj Viton, koji je "inspirisan nacionalnom zastavom karipskog ostrva" uklonjen je sa veb-stranice nakon kritika.

1612638640_jghjg.png
Foto: Printskrin / Twitter / @PAM_BOY

Luj Viton je kritikovan zbog toga što je proizveo džempere koji odaju počast zastavi Jamajke - ali u pogrešnim bojama!

Pročitajte još: ROMANTIČNI stajling: Stil "Male žene" je zaludeo planetu!

Greška je iskritikovana na društvenim mrežama, a jedan tvit je glasio: - Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da negujemo različitost kao vrednost, ali ne kao simbol u modnim kompanijama.

Poreklo pokreta
Rastafarijanstvo je "način života" i monoteistički religiozni pokret, nastao kasnih 1920-ih i ranih 1930-ih na Jamajci. NJegovi pripadnici veruju da je Hajle Selasije božja reinkarnacija, i poznati su kao raste. Većina rasti će se uvrediti ako ih nazovete rastafarijancima ili njihov pokret nazovete rastafarijanizam/rastafarijanstvo.

Drugi su isticali kako je džemper inspirisan rastafarijanskom zastavom (u čijem središtu je bio Judejski lav), a verski pokret čiji su koreni na Jamajci, umesto zvanične jamajčanske zastave.

Džemper je zapravo inspirisan religioznim pokretom...

- Dakle, niko u Luj Vitonu nije guglao jamajčansku zastavu? - pitao je jedan korisnik Tvitera.

Pročitajte još: TVID ponovo u modi: Elegantan i sofisticiran

Kada se proizvod prvi put pojavio na mreži, u opisu proizvoda pisalo je: "Sa prugastim dizajnom, inspirisanim nacionalnom zastavom karipskog ostrva". Nakon ažuriranja, opis džempera je promenjen i umesto "zastava" napisali su "kulturno nasleđe".

Sedelja, ćerka Boba i Rite Marli, takođe je prokomentarisala objavivši na instagramu sliku uz reči: Bob kaže da je to etiopijska zastava @Lousvitton.

- Tradicionalni Rastafari su veoma popularni širokom sveta, gde se koriste u komercijalne svrhe, počev od majica, nakita, predmeta od umetnosti i zanata, pribora za pušenje, šešira, odeće, torbi i cipela - napisao je jamajčanski advokat Markus Gofi. - Vrlo malo ovih proizvoda proizvode Rastafarijanci, a novac dobijen prodajom njihovih proizvoda ne koristi rastafarijanskoj zajednici.

Kreativni direktor Luj Vitona, Virgil Abloh, koji je sin roditelja iz Gane (boje zastave Gane su crvena, žuta i zelena), ranije je sarađivao sa jamajčanskim skejtborderom - Lusi Klarkom, u dizajniranju patika.

Pročitajte još: Mnogi muškarci koriste KOREKTOR za lice, a mnoge i poznajete!

Mnogi su na mreži prokomentarisali da ovo ukazuje na potrebu postojanja raznovrsnijih timova u modnim kućama koji bi radili na svim nivoima i kako bi se borili protiv strukturnog rasizma i izbegli da se stvari poput ove dogode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.