Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
интересантно

Да ли сте знали да је данас међународни ДАН МУШКАРАЦА? Све је почело пре две деценије

Сваког 8. марта од 1909. године обележава се Међународни дан жена, а сваког 19. новембра од 1999. године обележава се Међународни дан мушкараца.

1605783356_Depositphotos_47912779_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Иако Дан жена има дужу традицију и друштвено-култоролошки значај у контексту борбе жена за равноправно место у друштву, празник мушкараца негује врло сличне и антипатријархалне вредности, што може бити изненђање за оне који не знају шта заправо значи Дан мушкараца.

Међународни дан мушкараца први пут је одржан 1999. године на Тринидаду и Тобагу.

Прочитајте још: Познати писац је више био ПИЈАН него трезан, али и поред тога је био СТУДЕНТ ГЕНЕРАЦИЈЕ!

Кључне вредности Међународног дана мушкараца су ослобађање друштвених стега и подршка за ментално и физичко здравље.

Сузбијање емоција као највећа грешка социјалне норме

Мушкарци у патријархалном и мушкоцентричном свету од рођења се уче да показивање емоција није врлина и да су емоције непожељне. Као резултат јављају се стереотипи и осуда за мушкарце који не играју по друштвеним правилима. Наиме, мушкарци се најчешће осећају непријатно у осетљивим и емотивном тешким ситуацијама јер друштво не толерише њихове емоције које имају као људска бића. Друштвени притисак најчешће доводи до интернализованих емотивних проблема јер се мушкарци осећају као слабићи ако испоље емоције.

Прочитајте још: Мистерија праисторије: Зашто су ТИРАНОСАУРУСИ имали мале руке?

Уједно исте ствари критикује и Међународни дан жена. Циљ је ослобађање од предрасуда и допуштање људима да буду људи, истовремено едукујући друштво да исмевање или осуђуивање емоција доприноси још већим проблемима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas