Oglas
· · Komentari: 0
istorija

Misterija praistorije: Zašto su TIRANOSAURUSI imali male ruke?

Naučnici imaju mnogo teorija u vezi sa ovim pitanjem.

1605603820_Depositphotos_31826317_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Na pitanje zašto tiranosaurusi imaju nerazvijene ruke, ili preciznije prednje udove, niko ne zna tačan odgovor. Međutim, naučnici imaju mnogo teorija u vezi sa ovim pitanjem.

Tako palenteolog Stiven Brusate smatra da su tiranosaurusi evoluirali od teropoda i da su kratke ruke posledica te evolucije.

Teropodi su bili diverzivna grupa dinosaursa koji su živeli pre 230 miliona godina. Oni su, takođe, imali slabo razvijene prednje udove, kao i čuveni T-Reks.

U toku evolucije T-Reks postao je već i i snažniji, preuzevši ulogu predatora.

Pročitajte još: Naučnici potpisuju peticiju PROTIV slanja poruka u SVEMIR: Misle da su vanzemaljci pretnja za nas?!

Postoji teorija da su svoje kratke ruke koristili za hvatanje plena, u toku evolucije T-Reks postao je veći i snažniji, preuzevši ulogu predatora.

Dužina njegovih ruku iznosila je otprilike samo metar, u odnosu na telo koje je bilo dugačko 13 metara. Kad bi čovek imao ove proporcije, na prosečnu visinu, dužina njegovih ruku bila bi oko 16 centimetara.

Ne može se reći da su im ruke beskorisne.

Međutim, za tiranosaursove ruke se ne može reći da su beskorisne. Naime, razne studije pokazale su da su njegovi prednji udovi bili vrlo mišićavi, što je moglo da znači da su značajno uticali na T-Reksovu stabilnost tokom lova, parenja i ostalih aktivnih radnji.

Pročitajte još: Niko nije očekivao: GOLUBICA prodata po neverovatnoj ceni

Mnogi smatraju da je lov najlogičnije objašnjenje za nerazvijenu dužinu ruku kod tiranosaurusa.

Stiven Brusate tvrdi da je ugriz kod T-Reksa bio snažan, da je sila inercije bila neverovatno jaka, pa su mu upravo kratke, a jake ruke bile glavni stabilizator.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas