· · Коментари: 0
ТАЈНЕ КУХИЊЕ

Да ли знате разлику између прашка за пециво и соде бикарбоне? Ево зашто их не треба мешати

Постоји неколико значајних разлика.

1621321104_4e3353b0f01917bedc44afbb663187190e60c933.jpg

Много људи мисле да су сода бикарбона и прашак за пециво иста или слична ствар, те их употребљавају често у исте сврхе у домаћинству. 

Прочитајте још: Искусне жене знају: Супер трикови како да вам се накупља мање прашине у кући

Ипак, корисно је знати да су они различити по хемијском саставу и да не могу једно друго заменити јер имају другачије сврхе. 

Шта је сода бикарбона?

Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. У страним рецептима можете је пронаћи под именом "бакинг сода", а многи мисле да иста ствар као и прашак за пециво, односно "бакинг поwдер". Она је заправо базни менерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен диоксид па се користи за киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок, пише Тхе Сун.

Прочитајте још: Радили смо погрешно: Ево како се правилно перу судови

Може се користити за чишћење прљавих душека, полираног потамњелог накита, а чак је ефикасна и у чишћењу судопере.

Шта је прашак за пециво?

Иако је сличан, прашак за пециво се састоји од бројних елемената - један од њих је натријум бикарбонат. За разлику од натријум бикарбоната који захтева активирање киселине и течности, прашку за пециво је потребна само течност.

Прочитајте још: Направите сами маску за суву косу и кожу: Откријте сва благотворна дејства КЕФИРА

Као што и само име говори, прашак за пециво користи се у кухињи за разнерецепте. Користи се за повећање запремине и олакшавање текстуре печених производа, а састоји се од креме од тартара и додатака попут кукурузног брашна или пиринчаног брашна које упија влагу. Будући да прашак за пециво већ садржи киселину, у великој мери је претходно упакована верзија натријум бикарбоната - тако да му генерално треба додати воду само за исту реакцију. Иако се користи за сличну храну као натријум бикарбонат, неки људи имају и другу употребу за њега. Може се користити и у нези лепоте, те е може користити за прављење сувог шампона.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.