Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас славимо Свету Агатију, а женама је њена заштита сада НЕОПХОДНА и зато треба урадити следећу ствар

Свету Агатију славе сви и православци и католици, а нарочито жене, јер штити од болести.

1613631058_agatia.PNG
Фото: Instagram/ screenshot nenadicdragana
Oglas

Српска православна цкрва данас обележава дан посвећен Светој мученици Агатији, познатој и као Агата Сицилијска.

Прочитајте још: Снимак са скенера шокирао свет: Сви се питају како је жена могла да живи са ОВИМ у себи?

Историја је памти као хришћанску мученицу из 3. века, која је упокојила 251. године.Агата је рођена у сицилијанском граду Палерму. Њени родитељи били су благородни и имућни. Када је цар Деције Трајан започео прогон хришћана, Агатија је ухваћена и изведена на суд пред судију Квинтијана. Због њене велике лепоте, судија је пожелео да је узме за жену, што јој је и предложио. Агатија му је на то одговорила да је она невеста Христова, и да не може бити неверна своме веренику.

Заштитница жена
Ову светицу поштују и католици и православци, а посебно жене јер се верује да ће их она заштитити од сваке болести и боли. Православна црква слави је 5. фебруара по црквеном, а 18. фебруара по грегоријанском календару.
Славе је и православни и католици, нарочито жене.

Након тога, судија је стави на тешке муке: Агатија је била шибана, извргавана руглу, везивана уз дрво и бијена до крви.

Прочитајте још: Данас је ДЕБЕЛИ УТОРАК: Да ли знате зашто се слави и шта се ради на овај супер празник?

По том јој судија поново саветовао да се одрекне Христа и да тако избегне даље муке, на што она одговори:

"Ове муке мени су врло корисне, као што пшеница не може доћи у житнице пре него се очисти од плеве, тако ни душа моја не може ући у Рај, ако тело моје најпре не буде скрушено мукама".

Тада мучитељ нареди да јој се одсеку груди, па је онда баце у тамницу. У тамници предаде душу Богу.

Прочитајте још: Српски вожд се није презивао Петровић: Презиме је променио због ЈЕЗИВОГ разлога

Њеног мучитеља казна је стигла брзо, изгазили су га коњи, који су без објашњења помахнитали. На данашњи дан се иде у цркву и пали свежа како би добила њена заштита.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas