· · Коментари: 0
ЗДРАВО ВОЋЕ

Ево зашто је "ПЕГАВА" банана ЗДРАВИЈА

Спортска "краљица" воћа.

1605088059_Depositphotos_38332807_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Да се бира титула "краљице воћа" међу спортистима, нема сумње да би банана победила! Банане једу сви, без обзира на спорт, године, или било који други критеријум. Наравно, популарност су банане добиле не само због своје практичности већ и због низа здравствених бенефита.

Банана је воће које не садржи масноће и холестерол, а смиксану можете да је користите уместо путера како бисте избегли ову нездраву намирницу. Банана је богата калијумом, манганом, витаминима Б6 и Ц као и влакнима. Просечна банана има око 110 калорија.

Прочитајте још: Оволико БАНАНА недељно треба ЈЕСТИ како бисте били ЗДРАВИ

Осим свега наведенога, доказано је да је банану мудрије појести уместо слатких енергетских напитака. Наиме, банана боље утиче на ниво допамина од енергетских напитака, али га и задржава на високом нивоу и сат времена након конзумације овог воћа.

Допамин је неуротрансмитер који директно утиче на наше расположење.

Надаље, према јапанској студији објављеној 2013. године, банане које на кори имају црне/смеђе пеге производе супстанцу имена (ТНФ – фактор некрозе тумора) која уништава туморске станице. Дакле, што је кора тамнија и прекривенија тамним мрљама, то су снажније антиканцерогене вредности банане.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Да ли БАНАНЕ смеју да се ЗАМРЗНУ? Ми знамо КАКО
 

Уз ову здравствену предност банана с тамним мрљама, додатна вредност им је помоћ у решавању мамурлука.

За то је заслужан калијум из банане. Лекари препоручују да једну банану поједете пре спавања, а другу након буђења. Мамурлук ће бити знатно умањен на овај начин.

Прочитајте још: Како се све може искористити КОРА ОД БАНАНЕ

Лекари и нутриционисти препоручују свакодневну конзумацију по једне банане за здравље!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.