Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Кренули

И Пољаци се укључили у трку са електричним аутомобилима (ВИДЕО)

Компанија "Изера" представила два модела који стижу на тржиште 2022.

1597038577_naaslovna-1zera.jpg
Oglas

Пољска "додаје гас" и то када су електрични аутомобили у питању. Велика, словенска земља, чланица европске уније, је и велики произвођач аутомобила, али њени радници раде у фабрикама чији су власници странци.

Прочитајте још: О овом хотелу КОЛАЈУ ПРИЧЕ, сваки детаљ говори ЈЕДНО, а сада мами и СРБЕ (ФОТО)

Прочитајте још: Возачи опрез! Ако имате алергију ризикујете као да сте попили чашицу-две!

Зато је вест да је домаћа фабрика "Изера" представила концепт два своја електрична модела "хечбек" и СУВ, који би требало да крену у освајање тржишта 2022. била на свим ударним странама пољских медија.

Фото:"Изера"

А верујемо да се и страна конкуренција бар "штрецнула" јер по ономе што смо видели и Пољаци ће имати "коња за трку" која је управо кренула.

Компанија која стоји иза целог "Изера" пројекта је такозвана стартап компанија "Електромобилити Пољска" коју је подржала и држава. Име бренда "Изера" узето је по планинском венцу Пољске.

Модели "изера Т100" и изера З100"(СУВ) су јако лепо дизајнирани, пректични и имаће све најсавременије системе. каже се да ће имати убрзање до 100 километара на час око осам секунди, што би требало да значи да ће имати моћне електромоторе, а да ће аутономија бити око 400 километара.

Прочитајте још: Слажете ли се? Одлучено која је боја аутомобила најомиљенија

Наравно, аутономија увек може и да се повећа додавањем веће батерије (већег капацитета) али то би се одразило и на цену, па верујемод а су Пољаци добро избалансирали све да би аутомобили били штп конкурентнији на тржишту.
И да напоменемо да је за дизајн аутомобила био задужен дизајнерски студио из Торина.

                                  Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas