· · Коментари: 0
САВЕТИ

Како да испустите ваздух из радијатора и када је најбоље време за то? (ВИДЕО)

Решите се проблема у неколико корака.

1609149502_Depositphotos_3338844_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Последње што вам треба током ове хладне зиме је пауза за грејање - посебно ако радите од куће.

Долазак сервисера за грејање може бити веома скупо и представља велико оптерећење за већ растегнути буџет пред празника. Ако се ове зиме трудите да своје собе угрејете, пре него што позовете професионалну помоћ, можда ће вам требати само испуштање ваздуха из радијатора. 

Прочитајте још: Мудри САВЕТИ! Три кухињске тајне које сигурно нисте знали

Заробљени ваздух спречава да вода загрева цео ваш радијатор, узрокујуц́и хладне делове и неефикасно грејање.

Колико често треба да испуштате ваздух из радијатора? Ако је, када је грејање укључено, горња половина радијатора приметно хладнија од доње, то значи да ваш систем грејања не ради онако како би требало и треба реаговати. Други знаци који вам требају за испуштање радијатора су ако се зачују жубори када је грејање укључено или ако радијаторима треба много више времена него што је уобичајено да се загреју. 

Прочитајте још: НАПРАВИТЕ ВЛАСТИТИ ОСВЕЖИВАЧ ПРОСТОРА: Требају вам два производа и пар минута (ВИДЕО)

Корак по корак водич за испуштање радијатора:

  • Искључите грејање.
  • Помоћу кључа окрените вентил на врху радијатора. Причврстите кључ на квадратни жлеб у средини вентила и полако га окрећите у смеру супротном од кретања казаљке на сату. Требали бисте чути шиштање. Ово је заробљени ваздух који излази. Користите крпу да ухватите сву воду која излази.
  • Брзо поново затегните вентил након што шиштање престане и излази само течност.
  • Поново укључите систем централног грејања.
  • Проверите притисак гледајући манометар на котлу. Хлађење радијатора може довести до пада притиска. Ако је притисак пренизак, мораћете да га надопуните. Користите полугу или тапните на бојлер, познат као петља за пуњење.
  • Проверите да ли се радијатор сада правилно загрева. Ако се топлота равномерно шири кроз радијатор, решили сте проблем.

Прочитајте још: Од сваке од ових БОЈА имајте бар један детаљ у дому и СРЕЋА, УСПЕХ и БЛАГОСТАЊЕ ће вас пратити

Можете ли испуштати радијатор када је грејање укључено? Не. Ризикујете да се опечете топлом водом и ваздухом. Чак и када сте радијаторима дали време да се охладе, и даље треба да будете опрезни при хлађењу, јер би испуштени ваздух могао да изађе врло врућ (и под високим притиском).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.