Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Kako da ispustite vazduh iz radijatora i kada je najbolje vreme za to? (VIDEO)

Rešite se problema u nekoliko koraka.

1609149502_Depositphotos_3338844_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Poslednje što vam treba tokom ove hladne zime je pauza za grejanje - posebno ako radite od kuće.

Dolazak servisera za grejanje može biti veoma skupo i predstavlja veliko opterećenje za već rastegnuti budžet pred praznika. Ako se ove zime trudite da svoje sobe ugrejete, pre nego što pozovete profesionalnu pomoć, možda će vam trebati samo ispuštanje vazduha iz radijatora. 

Pročitajte još: Mudri SAVETI! Tri kuhinjske tajne koje sigurno niste znali

Zarobljeni vazduh sprečava da voda zagreva ceo vaš radijator, uzrokujući hladne delove i neefikasno grejanje.

Koliko često treba da ispuštate vazduh iz radijatora? Ako je, kada je grejanje uključeno, gornja polovina radijatora primetno hladnija od donje, to znači da vaš sistem grejanja ne radi onako kako bi trebalo i treba reagovati. Drugi znaci koji vam trebaju za ispuštanje radijatora su ako se začuju žubori kada je grejanje uključeno ili ako radijatorima treba mnogo više vremena nego što je uobičajeno da se zagreju. 

Pročitajte još: NAPRAVITE VLASTITI OSVEŽIVAČ PROSTORA: Trebaju vam dva proizvoda i par minuta (VIDEO)

Korak po korak vodič za ispuštanje radijatora:

  • Isključite grejanje.
  • Pomoću ključa okrenite ventil na vrhu radijatora. Pričvrstite ključ na kvadratni žleb u sredini ventila i polako ga okrećite u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Trebali biste čuti šištanje. Ovo je zarobljeni vazduh koji izlazi. Koristite krpu da uhvatite svu vodu koja izlazi.
  • Brzo ponovo zategnite ventil nakon što šištanje prestane i izlazi samo tečnost.
  • Ponovo uključite sistem centralnog grejanja.
  • Proverite pritisak gledajući manometar na kotlu. Hlađenje radijatora može dovesti do pada pritiska. Ako je pritisak prenizak, moraćete da ga nadopunite. Koristite polugu ili tapnite na bojler, poznat kao petlja za punjenje.
  • Proverite da li se radijator sada pravilno zagreva. Ako se toplota ravnomerno širi kroz radijator, rešili ste problem.

Pročitajte još: Od svake od ovih BOJA imajte bar jedan detalj u domu i SREĆA, USPEH i BLAGOSTANJE će vas pratiti

Možete li ispuštati radijator kada je grejanje uključeno? Ne. Rizikujete da se opečete toplom vodom i vazduhom. Čak i kada ste radijatorima dali vreme da se ohlade, i dalje treba da budete oprezni pri hlađenju, jer bi ispušteni vazduh mogao da izađe vrlo vruć (i pod visokim pritiskom).

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas