Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИЧНО

Католички верници данас прослављају БОЖИЋ: Ево које ОБИЧАЈЕ треба испоштовати

Верници који време рачунају по грегоријанском календару данас славе Божић, један од највећих хришћанских празника.

1608884799_Depositphotos_8049138_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Божић је хришћански празник којим се слави рођење Исуса Христа. Сама реч Божић, као деминутив речи Бог, означава да се на тај дан родио Исус – мали Бог. И то је изгледа једна од ретких заједничких чињеница у католичкој и православној култури обележавања овог датума, који западни хришћани прослављају 25. децембра по грегоријанском календару, уведеном реформом папе Гргура тринаестог 1582. године. 

Иако већина историчара сматра да би се као године Исусовог рођења могао узети опсег од 7. до 2. године пре наше ере, датум његовог рођења ипак је остао непознат. Будући да у Новом завету није записано када се родио Исус, први хришћани нису славили Божић, па је потом наступио период када су се Богојављење и Божић славили у истом дану, познати као празник Епифанија.

Прочитајте још: ПУСТИО ЈЕ ИРВАСЕ ДА СЕ МАЛО ОДМОРЕ: Деда Мраз зајахао слона, а делио је ПОСЕБНЕ поклоне (ФОТО/ВИДЕО)

Због различитих традиција, Бадње вече и Божић се код различитих народа различито зове, а и различито прославља.

Фото: Депозит

Код германских и англиканских језика Божићно вече или Свето вече, а код нас најраспрострањенији назив је Бадње вече или Бадњак, јер се то вече до огњишта доносио велики пањ зван бадњак.

У давна времена није постојала јелка која би се окитила, већ би мушки чланови породице одсекли млади храст у шуми, а женски чланови их код куће чекали, премазивале тамјаном и обмотавале у платно. Према веровању тај храст је требао да попут неких мердевина помогне малом Христу да сиђе на земљу. Током те ноћи пањ би се бацао у ватру и грејао кућу до јутра.

Прочитајте још: Психолог открио кад је НАЈБОЉЕ ВРЕМЕ да деци кажете ИСТИНУ о Деда Мразу

Према предању Исус Христ је рођен у Витлајемској пећини, па се овај датум, уз разлике у календарима, поштује у целом хришћанском свету.

У свим хришћанским црквама, на Бадње вече и Божић, читају се делови Јеванђеља о рођењу Спаситеља и догађај у Витлајему који је променио историју човечанства.

На Бадње вече и Божић католички верници долазе на поклон јаслама, која се традиционално импровизују у свим храмовима.

Прочитајте још: Овај видео је за два дана погледало више од 24 милиона људи, а разлог ће вас одушевити (ВИДЕО)

Овај обичај је сећање на поклоњење три мудраца са Истока који су, према предању, стигли у Витлејем пратећи најсјајнију звезду која се зауставила тачно изнад пећине рођења.

Путовање мудраца са истока трајало је 40 дана, па толико траје и божићни хришћански пост који се завршава са почетком празновања Божића.

Фото: Депозит

Данас Божић славе и многи нехришћани као традициони породични празник када се дају и примају пригодни поклони.

Обичаји на данашњи дан су различити од земље до земље, али заједничко је то да се никада на Божић не раде кућни послови (прање веша, чишћење…), на Божић се иде на мису и након тога у честитање, али само најближој родбини. 

Прочитајте још: Нећете веровати, али на то какав сте карактер може указивати и ношење овог одевног предмета!

Наравно, за Божић се дарује, а најчешће се дарују деца.

И сваки дан од Божића до Богојављења фигуре три краља у јаслицама се померају према Исусу, тако да се на тај благдан, 6. јануара, налазе испред шталице где се Исус родио.

Одрасли се веселе честиткама, дружењу са породицом и свечаном ручку који подразумева нешто пернато – пиле, кокошку, ћурку...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas