· · Komentari: 0
PRAZNIČNO

Katolički vernici danas proslavljaju BOŽIĆ: Evo koje OBIČAJE treba ispoštovati

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

1608884799_Depositphotos_8049138_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Božić je hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Sama reč Božić, kao deminutiv reči Bog, označava da se na taj dan rodio Isus – mali Bog. I to je izgleda jedna od retkih zajedničkih činjenica u katoličkoj i pravoslavnoj kulturi obeležavanja ovog datuma, koji zapadni hrišćani proslavljaju 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, uvedenom reformom pape Grgura trinaestog 1582. godine. 

Iako većina istoričara smatra da bi se kao godine Isusovog rođenja mogao uzeti opseg od 7. do 2. godine pre naše ere, datum njegovog rođenja ipak je ostao nepoznat. Budući da u Novom zavetu nije zapisano kada se rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, pa je potom nastupio period kada su se Bogojavljenje i Božić slavili u istom danu, poznati kao praznik Epifanija.

Pročitajte još: PUSTIO JE IRVASE DA SE MALO ODMORE: Deda Mraz zajahao slona, a delio je POSEBNE poklone (FOTO/VIDEO)

Zbog različitih tradicija, Badnje veče i Božić se kod različitih naroda različito zove, a i različito proslavlja.

Foto: Depozit

Kod germanskih i anglikanskih jezika Božićno veče ili Sveto veče, a kod nas najrasprostranjeniji naziv je Badnje veče ili Badnjak, jer se to veče do ognjišta donosio veliki panj zvan badnjak.

U davna vremena nije postojala jelka koja bi se okitila, već bi muški članovi porodice odsekli mladi hrast u šumi, a ženski članovi ih kod kuće čekali, premazivale tamjanom i obmotavale u platno. Prema verovanju taj hrast je trebao da poput nekih merdevina pomogne malom Hristu da siđe na zemlju. Tokom te noći panj bi se bacao u vatru i grejao kuću do jutra.

Pročitajte još: Psiholog otkrio kad je NAJBOLJE VREME da deci kažete ISTINU o Deda Mrazu

Prema predanju Isus Hrist je rođen u Vitlajemskoj pećini, pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promenio istoriju čovečanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vernici dolaze na poklon jaslama, koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Pročitajte još: Ovaj video je za dva dana pogledalo više od 24 miliona ljudi, a razlog će vas oduševiti (VIDEO)

Ovaj običaj je sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana, pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.

Foto: Depozit

Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicioni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni.

Običaji na današnji dan su različiti od zemlje do zemlje, ali zajedničko je to da se nikada na Božić ne rade kućni poslovi (pranje veša, čišćenje…), na Božić se ide na misu i nakon toga u čestitanje, ali samo najbližoj rodbini. 

Pročitajte još: Nećete verovati, ali na to kakav ste karakter može ukazivati i nošenje ovog odevnog predmeta!

Naravno, za Božić se daruje, a najčešće se daruju deca.

I svaki dan od Božića do Bogojavljenja figure tri kralja u jaslicama se pomeraju prema Isusu, tako da se na taj blagdan, 6. januara, nalaze ispred štalice gde se Isus rodio.

Odrasli se vesele čestitkama, druženju sa porodicom i svečanom ručku koji podrazumeva nešto pernato – pile, kokošku, ćurku...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.