Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Оружје на црни барут

Култ перкусионих пиштоља у САД (ФОТО)

Као колекционар од формата, Олег лично у поседу има примерак спредапунећег једнометног пиштоља Модел 1842 који је користила америчка коњица

1599040352_Olegov-perkusioni.jpg
Олегов-перкусиони фото: Олег Волк
Oglas

Контактирали смо и нашег пријатеља и сарадника арт фотографа Олега Волка, који нам је напоменуо како у Америци постоји култ једнометног оружја перкусионог система паљења, реплике се одлично продају, а оригинални сачувани примерци достижу вредност која је за наше прилике незамислива. 

Прочитајте још: Пиштољ господе, дама, коцкара и - атентатора (ФОТО)

Ово оружје је било изузетно популарно међу војницима чак и када су револвери преузети примат, фото: Олег Волк

Реномирана фабрика “Спрингфилд Армори” је 1842. године представила перкусиони модел који је усвојен као службени пиштољ за војне намене уместо ранијих оружја са паљењем на кремен. Одликовао се цеви од осам и по инча, која је била глатке унутрашњости и моћним калибром .54, иако је све до 1845. године потрајала скепса према новитету.  

Међутим, тада је Први коњички пук (по записаним сећањима поручника Карлтона) користио неколико пиштоља у лову на буфала. Али очигледно је била реч о примерцима набављеним у “сопственој режији”. Сасвим је извесно да је прва официјелна набавка уследила током Мексичког рата када је Влада САД наручила више од 8.500 комада. 

Омиљен међу војницима 

Каписле за оружје на црни барут, фото: М. Милановић

Интересантно, ово оружје је било изузетно популарно међу војницима чак и када су револвери преузели примат, јер је снажни калибар уливао поверење, иако је била реч о једнометном систему. Археолошка истраживања попришта каснијих борби са побуњеним индијанским племенима, показала су да су годинама припадници Америчке коњице носили пиштоље Модел 1842, иако су им били додељени и револвери Колт Драгон. 

Већ од почетка Грађанског рата ситуација се променила и службено нису издавани трупама, али су И те како обилато коришћени у сукобима ,јер су многи понели своје лично оружје као допуну задуженог. 

Прочитајте још: Џентлменски начин решавања сукоба стигао до Олимпијаде

Наш сарадник из Америке Олег Волк поседује примерак перкусионог једнометног пиштоља Модел 1842, фото: Олег Волк

Примерак који Волк поседује је невероватно добро очуван, иако је њиме у прошлости доста пуцано. Захваљући бризи претходних корисника, без проблема би могао да се користи и сада иако је то својеврсни грех, јер увек постоји опасност од оштећења. За те намене имамо бројне савремене реплике, а ове ветеране треба чувати као историјско наслеђе. 

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas