Oglas
· · Komentari: 0
Dvoboji perkusionim pištoljima

Džentlmenski način rešavanja sukoba stigao do Olimpijade

Razjasnimo nekoliko detalja vezana za dvoboje vatrenim oružjem pre nego što su revolveri stupili na scenu i znatno izmenili istoriju ljudske civilizacije.

1596646756_dvoboji.jpg
dvoboji - Foto: privatna zbirka Olega Volka
Oglas

Dueli jednometnim pištoljima su od samog začetka smatrani „džentlemenskim“ načinom rešavanja ličnih animoziteta, ustupivši mesto ranije korišćenim mačevima. Prilikom dvoboja se striktno vodilo računa da su učesnici ravnopravni u smislu korišćenja oružja, pa su sekundanti bili obavezni da provere ispravnost i jednoobraznost pištolja. 

Pročitajte još: O ovom hotelu KOLAJU PRIČE, svaki detalj govori JEDNO, a sada mami i SRBE (FOTO)

Kada je to bilo moguće, korišteni su „blizanci“, što je iznedrilo rafinirane primerke koji su u svoje doba koštali čitavo bogatstvo i bili prestižni statusni simbol. Ukoliko nisu bili raspoloživi, vodilo se računa da su pištolji što približnijih opštih karakteristika, u smislu dužine cevi i kalibra, a smatralo se nečasnim varanjem ako jedan učesnik ima oružje sa žlebljenom cevi a drugi ne. 

Pravila dvoboja 

Na Olimpijskim igrama 1908. godine u Londonu simulacija dvoboja bila je uvrštena u program, ali kao pokazna, a ne takmičarska, foto: privatna zbirka Olega Volka

U Irskoj je 1877. godine donet spisak 26 pravila za održavanje dvoboja nazvan “Code Duelo”, prema kojim su gospoda mogla da zadobiju povraćaj časti u civilizovanom maniru. Ovaj pravilnik se brzo proširio svetom u donekle izmenjenom obliku, sve dok dvoboji nisu potpuno zabranjeni. 

Pročitajte još: Revolver kojim je šerif Divlji Bil Hikok ustrelio 100 ljudi

Scena iz filma “The duallists” sa Harvijem Kajtelom I Kitom Karadinom, foto: Youtube, printscrine

Sve do druge decenije dvadesetog veka se održala simulacija dvoboja ovakvim pištoljima, osim što je umesto olovnih kugli korišćen projektil od voska. Čak je na Olimpijskim igrama 1908. godine u Londonu ova disciplina bila uvrštena u program, ali kao pokazna i bez dodele medalja. 

Važna uloga sekundanata 

Po prvobitnim pravilima, najpre je bilo obavezno pokušati nagodbu uz izvinjenje, a ukoliko to ne bi donelo željeni rezultat – birano je mesto, vreme i oružje za duel. Sekundanti su proveravali da oružje nije napunjeno sa više od jedne kugle, a učesnici su odabirali daljinu i obično počinjali tako što bi stali leđa uz leđa i prešli deset koraka, potom prema nahođenju otvarali paljbu ili ne. 

Sve do druge decenije 20. veka se održala se simulacija dvoboja ovakvim pištoljima. Umesto olovnih kugli korišćen je projektil od voska, foto: privatna zbirka Olega Volka

Suprotno uvreženom mišljenju, neretko se dvoboj završavao samo ranjavanjem, a ne baš tako često smrtnim ishodom. 

Pročitajte još: Moderna perkusiona puška (FOTO)

Zabluda kako se dvoboj mogao završiti ispaljivanjem hica u vazduh je nusprodukt određenih filmskih ostvarenja, jer je pravilo broj 13 pravilnika o duelima striktno zabranjivalo takav postupak, smatravši kako će jedna od dve strane biti omalovažena. 

Milan Milanović

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas