Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Намирнице које никако не треба подгревати: Ово поврће на првом месту

Вероватно сте већ чули да поједине намирнице никако не би требало да погревате, не само да ће изгубити укус, текстуру, већ могу изазвати здравствене проблеме.

1621538356_Depositphotos_189137680_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Слажемо се да је припрема веће количине хране боља, поготово јер је можемо подгревати током недеље и себи олакшати. Ипак, из здравствених разлога то није добра опција, ево зашто.

Нутриционисткиња Серена Пун објашњава да што више подгревамо храну, то су веће шансе за развој бактерија и губитак хранљивих састојака, укуса и текстуре. Не само да губе хранљива својства, већ додатно загревање хране представља опасност по здравље. Ево које су то намирнице.

Прочитајте још: Колико трају зачини? Показатељи да је потребно да их замените

Кромпир

Кувана јаја
Тврдо кувана јаја су ретке намирнице који могу имати добар укус и без подргевања, ипак сви ћемо се сложити да су лепша топлија. Стога, најбоље би било да скувате количину која вам је потребна, јер уколико их подгревате у микроталасној може доћи до експлозије. Да, до опасне експлозије, зато никако то немојте да радите.

Свима је омиљен, сложићете се. Веома је укусан, садржи велику количину витамина Ц, а према студијама он садржи чак 27мх овог витамина. Подгревањем се може изгубити огроман део хранљивог потенцијала, а може доћи и до великог развоја бактерија.

Биљно уље

Иако вам се чини да је пржење на уљу бољи избор од оног на масти, грдно сте се преварили. У ово спадају маслиново уље, уље авокада, сојино и многа друга. Они садрже незасићене масне киселине, а када се изложе врућини и охладе се, претварају се у масне киселине које могу изазвати упале у телу, а могу довести и до развоја срчаних болести - упозорава нутриционисткиња Серена.

Остало поврће

Овде је посебно важно обратити пажњу на цвеклу, шаргарепу и зелену храну, која може бити и опасна и корисна за организам. "Термичко обрађивање хране са нитратима на високој температури се може претворити у нитрозамине, који су канцерогени", објаснила је Пун. Стога, подгревање овог поврћа никако није препоручљиво.

Прочитајте још: Јефтино решење за КАМЕНАЦ: Овај ПРАХ имате сви у кухињи, а чини чуда! (РЕЦЕПТ)

Пре неколико година Европска комисија је заседала и истакла да је подгревање спанаћа веома опасно. Утврђено је да он садржи високу концентрацију нитрата, који могу бити опасни и канцерогени уколико се често подгревају, преноси "Хуфф Пост".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas