· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Научите децу да вам препричају шта им се дешава, јер то је кључ васпитања

Причање прича деци, али и подстицање да сама буду приповедачи - значајно утиче на развој њихове личности у позитивном контексту.

1620372429_Depositphotos_226385868_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Малишани тако постају креативнији, маштовитији, толерантнији, сналажљивији...

- Живот је велика прича, а што више разумете приче и учите начине на које их можете испричати, то боље можете схватити живот и начинити мудрије изборе - поручио је писац Нејтан Брајон.

Прочитајте још: Психилог Мијалковић упозорава да је ШКОЛОВАЊЕ постало површно, али је НАЈУГРОЖЕНИЈА једна генерација

Истраживања показују да сваки пут када детету препричате неку бајку, приповетку, песмицу, стваран догађај или их још боље пустите да она буду тумачи истих садржаја, видици малих бића се проширују и они успевају да сагледају свет из перспективе зреле особе. То постаје полигон за јачање ума.

Развијајте им навику
Пожељно је да развијете навику да вам, онако успут, препричају нешто што су прочитали, не очекујући да ће то изговорити напамет, већ управо уз помоћ маште. Подстакните их да вам искажу и емоције које су развили током читања неког садржаја и помозите им да пронађу праве речи за њих, јер је то одлична вежба за изражавање и богаћење речника.

Међутим, важно је да малишани ово не схвате као обавезу, већ као забаву, релаксацију, ритуал пред спавање. Још једна од корисних препорука је да подстакнете дете да вам што чешће препричава догађаје у којима је било учесник, чак и ако се ради о некој наизглед баналној ствари.

Треба да причају пред спавање, као ритуал.

Психолози кажу да је за њих све пођеднако велико, па родитељи не би смели да их прекидају ако им одушевљено препричавају како су, рецимо, дали гол у игри са најбољим другом. Када примете да их неко пажљиво слуша док причају, она аутоматски постају маштовитија, више се уносе у причу, додају детаље у описима и тако мозак покрећу да више ради.

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

Студије показују и да причање прича утиче на развој меморије код малишана, а притом се похвално одражава и на ослобађање треме, што је добар темељ за будуће јавне наступе - од рецитација у школи до водитељских и глумачких изведби.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.