Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРБИ МАСОВНО ДАЈУ ОВА МУСЛИМАНСКА ИМЕНА ДЕЦИ: Многи мисле да су хришћанског, а не арапског порекла

Поред наших, међу онима која никако не изумиру, а која се дају девојчицама у Србији су и имена арапског порекла

1712126033_Foto-PRofimedia-Shuterstoc-imena.jpg
Фото: Схуттерсток, Профимедиа
Oglas

Избор имена представља забаван и истовремено одговоран део припреме за долазак бебе на свет. Многи родитељи схватају важност овог задатка, свестни да ће име пратити дете кроз читав живот и истовремено га издвајати од других.

Трендови у именовању се непрестано мењају, а данас су најпопуларнија кратка и необична имена за девојчице, која често носе и неконвенционална значења.

Иако неки родитељи преферирају класична и традиционална имена која су вековима присутна и остају релевантна, у Србији је све учесталије да деца добијају имена арапског порекла.

Срби су често у заблуди да су ова имена стара хришћанска, па их дају девојчицама, а заправо су арапског порекла. Данашњи муслиманска деца носе имена тог порекла.

У наставку откривамо три најпопуларнија имена која се најчешће дају девојчицама у Србији, као и њихова прелепа значења:

Сара - Име потиче од речи "сараи" што значи кнегиња, владарица, жена високог ранга. На арапском језику име Сара значи "она која доноси срећу гледаоцима, весела и радосна". Иако је Сара популарна како код хришћана тако и код муслимана, у последњих неколико година име Сара било је међу 10 најпопуларнијих имена за девојчице у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији.

Ема - Ема је скраћена варијанта више имена, па самим тим има више значења. У Србији је то скраћена варијанта од Емилија, а код муслимана од Емина, Емира. Изведено је од немачке речи "ермен" што значи цео и универзалан. Ово име је заиста прелепо за дете.

Хана - Име Хана је арапског порекла и има значење разумевање, искусна паметна жена. Постоји и прича да је име настало од имена биљке "кане" (ханнан) што значи "милост". Ово име се у разним облицима може наћи у многим језицима, а најзаступљеније форме у Европи су Хана, Ханна, Ханнах.

Име Хана (Ханнах) је у првој половини 20. века било умерено популарно име у Чешкој и земљама северне и централне Европе, посебно у Немачкој.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas