Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када дете треба да крене у вртић? Психолог објашава који узраст је идеалан

Родитељи се често питају када је идеално да дете упишу у вртић

1711973473_shutterstock_1187719606.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

С једне стране, он је још тако мали, мази се, потребна му је родитељска пажња. С друге стране, њему је потребна комуникација, друштво, а родитељима посао. Да, ово је веома тешка одлука: када послати дете у вртић и да ли га уопште послати?

Руски психолог и аутор књига о дечијој психологији Људмили Петрановској одговара за Парентс.ру:

- Заиста, детету је потребна комуникација са вршњацима од око три године. Али то не мора да буде вртић. Ово могу бити браћа и сестре ако је породица велика. Или пријатељи и вршњаци у дворишту, ако можете да се играте са њима сатима.

Детету је потребна слободна игра улога са вршњацима. То значи да деца раде шта желе. Играју сами себе, измишљају игру и развијају је. Одрасла особа може нешто да понуди, одрасла особа може да води, да интервенише када дође до неких сукоба, посебно са малом децом. И што су старији, одрасла особа ређе интервенише. Ово је оно што је потребно.

Још једном да нагласимо: прве три године беби је више потребна мајка него тим. Стога је вртић у који се бебе шаљу са 1,5-2 године више безнађе него корист. Да, о њима се брине, али таква рана "социјализација" је веома тешка за децу. А ако немате друге могућности, поставите веома високе захтеве за вртић у који ће ваше дете ићи.

- Ако не желимо да дете пати, онда група не би требало да има више од троје деце по одраслој особи, ако је реч о деци млађој од две године - објашњава сихолог.

- И мала група, ако су ово деца од две до три године. Тако да одрасла особа има прилику, ако је дете мало, да га носи у наручју, седи са њим, љуља, разговара са њим, храни све на кашичицу. Не може то да уради са групом од 15-20 деце.

Али почевши од треће године, деца треба да комуницирају једни са другима. Не пола сата на крају дана, на игралишту, када се заврше сви часови, већ много сати дневно. Комуникација у овом узрасту треба да буде главна активност детета.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas