Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Колекционарско оружје

Немачка јуришна пушка у рукама и Хитлера и Стаљина (ФОТО)

Хенел М.Кб.42(Х), серијског броја 5 јединствен историјски примерак непроцењиве вредности

1598430625_Haenel.jpg
Хаенел - фото: Архангел Михаел
Oglas

Прича о овој пушци почиње још 1938. године када је дизајнерски тим фабрике “Хенел”, под руководством генијалног дизајнера Хуга Шмајсера, почео рад на револуционарном оружју у новом калибру 7,9x33 Курз. 

Прочитајте још: Од ратног хероја до колекционарске иконе (ФОТО)

Модел М.Кб. 42(Х) и унапређена верзија МП43/1 (СтГ43/1), фото: Архангел Михаел

Почетни оригинални назив био је Мацхиненкарабинер - М.Кб. - аутоматски карабин. У даљем усавршавању овог модела, назив је промењен у јуришни карабин, а последња и финална верзија била је - јуришна пушка. 

Јединствен примерак из приватне збирке 

Примерак Хаенел М.Кб.42(Х), серијског броја 5, јединствен је по најранијем серијском броју овог система оружја, узимајући у обзир све светске колекције оружја, како приватне, тако и музејске. Наредни најнижи серијски број овог система оружја налази се у Артиљеријском музеју града Петрограда (Санкт Петербург) под редним бројем 287. 

Хитлерово одушевљење 

Првобитни и унапређени модел, фото: Архангел Михаел

Историјски пут јуришне пушке Хенел М.Кб.42(Х) број 5 био је веома интересантан. Јуна 1942. године компанија “Хенел” презентовала је првих пет примерака оружја Врховној команди и државном руководству Трећег Рајха, укључујући и министра за наоружање Алберта Шпера. То је била прилика да се представе предности оваквог система оружја над аутоматским пиштољима (МП 38, МП 40) и карабинима (М98к) који су већ били у употреби. 

Резултати тестова су импресионирали све присутне, а поготово Адолфа Хитлера, коме је расположење било на завидном нивоу, због успеха немачке армије на Источном фронту, напредовања према Стаљинграду и припремама за офанзиву на Кавказ. 

Различити нишани, фото: Архангел Михаел

Током тестирања новог модела, Адолф Хитлер узима примерак број 5 и држи током фанатичног говора, наредних 15 минута (сведочење из Мемоара Алберта Шпера, Лондон 1973. године). Руководство компаније “Хенел” после говора Адолфа Хитлера, одлучује да управо овај примерак број 5 изложи у музеју компаније као почасну реликвију. 

Трупно тестирање на Источном фронту 

По добијању дозволе за даљу производњу, “Хаенел” у јулу 1942. године производи још 50 комада, које потом шаље на Источни фронт. То је био и начин да се ова пушка даље тестира и унапређује. 

Јединствен колекционарски примерак Хаенел М.Кб. 42(Х) серијски број 5, фото: Архангел Михаел

Упоредо са компанијом “Хаенел” и Ерик Валтер је радио на усавршавању овог аутоматског карабина. Обе компаније су се трудиле да добију посао око производње. Током употребе у суровим условима на Источном фронту, примерци израђени у “Хенелу”, боље су се показали од конкурентских. 

Унапређени модели 

“Хаенел” је користио једноставнији и јефтинији процес израде, тако да су могли да произведу више примерака оружја. У периоду од септембра 1942. до априла 1943. године “Хенел” је јединицама на фронту испоручио 8.000 комада, док је “Валтер” био далеко испод ове бројке и могао је да пласира тек 3.000 примерака јуришне пушке. 

Промене у систему позајмице гасова, фото: Љубиша Момчиловић

 

Даљом експлоатацијом пушке у борби указала се потреба за унапређењем и променама у дизајну - то је резултирало израдом новог модела и промене назива у МП43а. Нови модел се производио од јуна 1943. до децембра 1943. године под називом МП43/1 (СтГ43/1). Усавршавање се и даље наставило и то преко модела МП43 (СтГ43) и СтГ44. 

“Нови живот” у СССР 

Совјети 1945. године улазе у Немачку. Иза првих борбених ударних трупа стизале су јединице састављене од стручњака за оружје. Нихов задатак био је да сакупљају оружје, нацрте или информације о напредним иновацијама или решењима. Тако је и јунак наше приче М.Кб. 42(Х) број 5 узет из музеја и послат у СССР. 

Ознака Модела М.Кб.42 (Х) са леве стране сандука, фото: Љубиша Момчиловић

У предвечерје 24. јуна 1945. године, током свечаног пријема у част Дана победе над фашизмом, у просторијама Кремља организована је поставка перспективног оружја, одузетог током Отаџбинског рата. Поставци је присуствовало руководство СССР, Врховна команда и представници војно-индустријског комплекса.
У једном тренутку Стаљин је пришао столу, погледао изложено оружје, узео М.Кб. 42(Х) број 5 и обратио се присутнима: “Другови, треба нам овако нешто, само боље”. Све је било спремно за нову легенду - АК 47. 

Прочитајте још: Аутомат Узи - понос Израела

Најнижи серијски број модела на свету - број 5, фото: Архангел Михаел

Даља судбина овог примерка је везана за НИИ-61, “Установу за истраживање и развој”, у којој је педесетих и шездесетих година прошлог века тестирано и унапређено на десетине разних врста муниције. Пушка М.Кб. 42 (Х) број 5 је у том периоду коришћена као модел за упоређивање, све до 1992. године када је онеспособљена за употребу и продата колекционарима. 

Љубиша МОМЧИЛОВИЋ 

Велику захвалност дугујемо Спортско-патриотском клубу Архангел Михаел, Јекатеринбург, Русија, на уступљеном историјском материјалу. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas