· · Коментари: 0
ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ

Корона се није ни завршила, стиже НОВО УПОЗОРЕЊЕ: Вреба нас ЛЕГИОНАРСКА БОЛЕСТ!

Нисмо се још извукли ни из пандемије изазване вирусом корона, а већ стиже ново упозорење Светске здравствене организације, да вреба опасност од појаве легионарске болести.

Depositphotos_99136256_xl-2015.jpg
Изузетно опасна болест Фото: Депозитфото

Изненадно и брзо затворени системи за воду унутар компанија, школа, фабрика, владиних зграда и других јавних институција постали су идеална места за развој бројних микроорганизама. Легионарска болест привлачи највећу пажњу, јер попут ковида 19 напада плућа.

Прочитајте још: Постоји решење за СТРИЈЕ: Потребне су вам намирнице које већ имате у КУХИЊИ

Др Горан Белојевић Фото: Приватна архива

Централизовани системи за хлађење, вентилацију и кондиционирање ваздуха су разматрани у случајевима ковид-епидемија на великим крузерима, али ови системи могу бити пут преноса и изазивача туберкулозе, малих богиња, овчијих богиња и грипа. За овај систем преноса везана је и легионелоза, бактеријска инфекција која доводи до пнеумоније.

Хидромасажне каде, фонтане, системи за прскање воде, расхладни торњеви...
Није само клима извор опасности Фото: Депозит

- Ови системи су, можда, најдиректније у контакту са људима, али опасност долази и од хидромасажних када, фонтана, система за прскање воде и бројних расхладних торњева који се налазе на пословним и другим зградама - каже професор др Горан Белојевић, из Института за хигијену и медицинску екологију Медицинског факултета у Београду.

Сви системи који су затворени три месеца су идеално место за вирусе.

Ако се у дужем периоду ови системи не користе стварају се идеални услови да се у устајалој води створи биофилм од амеба, бактерија и вируса. Због ванредног стања такав случај је и у Србији.

- Уколико состем није очишћен, ништа немојте да дирате, већ се усмерите на природну вентилацију где год постоје услови за њу - истиче др Белојевић.

Правилно испирање
Свака комерцијална зграда празна дуже од три недеље представља ризик за избијање легионарске болести. Осим ако водоводне цеви нису правилно испране (хлорним препаратима пола сата). Уколико се системи укључе без детаљног чишћења, дошло би до ширења бактерија и микроорганизама.
Најефикаснија је промајна вентилација.

Такође, могу да се користе и вентилациони начини који искључиво користе спољни ваздух. Најефикаснија је промајна вентилација, отварање прозора и врата на неколико минута. На овај начин се концентрација физичких, хемијских и биолошких полутаната, бактерија и вируса, смањује у знатјној мери.

Прочитајте још: ПРОНАЂЕН ЛЕК против короне? Пацијенти након четири дана ОЗДРАВИЛИ!

Докле год траје епидемија ковида 19, у затвореним просторијама са централизованим системом за грејање, вентилацију и кондиционирање ваздуха, обавезно и непрекидно треба носити заштитну маску.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.