Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ФЕНОМЕН

Поларна светлост пуцкета? Научници доказали да АУРОРА ствара и музику!

Водећи се старом изреком "где има дима, има и ватре", група добровољаца и научника у Финској дала се на посао да докаже - или демантује - да поларна светлост производи звуке.

1626937140_Aurora.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Стотинама година постоје извештаји о цврчању, пуцкетању и другим звуцима које помињу староседеоци Арктика, као и становници који живе у Канади, Финској и другим северним земљама.

Прочитајте још: Прво танкер који лебди, а онда се на небу појавио и ПЛУТАЈУЋИ ГРАД! (ФОТО)

Поларна светлост је зелена, розе и љубичаста

Неке групе канадских "првих народа" (како себе називају староседеоци ове земље) верују да се аурора бореалис састоји од духова њихових предака, и да је бука која се чује - њихово певање. Али, до сада су научници тврдили да Сунчево зрачење у магнетостфери може да произведе само визуелни ефекат: позната зелена, ружичаста и љубичаста светла. Ипак, неко мисли и другачије, с обзиром да је мноштво људи сведочило да звуци, једноставно, постоје, и да то вреди истражити.

Било је много извештаја да светлост пуцкета

Професор акустике Унто Лаине, са финског универзитета Алто, који је и сам чуо звуке док је посматрао северну светлост у Лапонији, прегледао је историју ових "извештаја" и покушао да конструише хипотезу која би могла да објасни ову појаву.

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

Он је 2016. године дошао на идеју да су звуци електрична пражњења, која су резултат "температурне инверзије", која се дешава када се хладан ваздух, уместо да лебди изнад земље, прилепи за тло, а топао ваздух, који је иначе у близини нивоа тла, подиже се и покрива онај хладан на надморској висини од 60 до 400 метара - што је обрнуто "нормалним" позицијама. Када се топао ваздух подигне, он носи негативне јоне са собом на дно инверзије.

Звук се ствара на висини од 80 метара

Поље статичког електричног потенцијала шири се према небу и доле према земљи, а како северно светло "бомбардује" магнетосферу позитивно наелектрисаним електронима, они се спајају на врху инверзије.

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

20 година снимао звук
Податке је Лаине прикупљао током скоро две деценије, снимајући помоћу три микрофона током одређених периода, али сада је његово истраживање инспирисало нови научни пројекат у опсерваторији Ханкасалми у месту Јиваскила у Финској, који це снимати потенцијалне звукове поларне светлости 24 сата дневно са четири микрофона, у чему ће учествовати и грађани.

- Тестирао сам то са два сата материјала који сам снимио у месту Фискари 2013. године - написао је Лаине у раду. "Модел се лепо уклопио у хипотезу и истовремено дао висину инверзног слоја још тачније: 78-80 метара."

Испод Ауроре се ништа не чује

Ово би барем објаснило зашто један од фотографа "првих народа" звуке описује као "цврчање", а сам Лаине као "пуцање мехурића", као и зашто многи људи никад ништа не чују кад стоје испод ауроре - докле год нема температурне инверзије, нема ни других ефеката.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Пројекат је финансирало 200 различитих донатора, као и фонд ЕУ за науку.

- Покушавамо да чујемо исти звук са три или четири микрофона који се налазе на неколико метара размака - рекао је Арто Оксанен, шеф опсерваторије. - Мерењем временског кашњења у сваком снимку могуце је израчунати тродимензионални положај извора звука - или бар правац према извору звука.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas