Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Унапређење АК-47/74

Препознатљива силуета “Калашњикова” постаје један од симбола 20. века (ФОТО)

Кастомизација пушака АК система било да су намењене за тактичку, спортску или ловачку употребу није пуки тренд, већ модернизација оружја за потребе 21. века

1605201214_PAP-PS.jpg
ПАП-ПС - фото: Жељко Будимир
Oglas

Не постоји локални конфликт који је вођен после Другог светског рата, да у њему главну улогу није имала јуришна пушка (код нас аутоматска пушка) Михаила Т. Калашњикова. АК-47 је био најмилији поклон у Хладном рату, а делили су га како совјети тако и Американци.  

Прочитајте још: Прецизан рафал иза Гвоздене завесе (ФОТО)

После завршетка Хладног рата АК-47/74 је завршио своју стражу на Берлинском зиду, а највећи број пушака је повучен у магацине земаља бившег Варшавског пакта. Убрзо је “Калашњиков” из мрачних магацина изишао на тржиште и постао врло уносна трговачка роба у новим постхладноратовским жариштима. Такође је стигао и у САД,  највеће  цивилно тржиште оружја на свету. 

Прихватљива поузданост, али не и дизајн 

Ово је основа од које се кренуло у кастомизацију – Застава ПАП ПС, фото: Жељко Будимир

Персонализација стрељачког оружја је једна од јединствених карактеристика америчке културе оружја, где сваки власник прилагођава (цустомизес) оружје у складу са својим очекивањима од неког система. Чим је АК-47/74 масовно доспео у руке дојучерашњих непријатеља, почиње нови, амерички живот ове пушке.  

Кастомизација крагујевачке АК платформе 

Американци су били одушевљени свим оним препознатљивим карактеристикама АК платформе, као што су поузданост и једноставност. Прецизност им је била прихватљива али оно са чим се нису могли помирити је совјетска спартанска ергономија. 

Кундак Магпул Зхуков-С Сток Југо, без образине, фото: Жељко Будимир

Од деведесетих година 20. века до данас направљено је небројено модификација АК платформе, а развијена је и читава индустрија додатне опреме за АК-47/74 и њене деривате. Избор је велики, од бизарних до врло успешних решења, од којих су нека примењена и на развоју новог модела јуришне пушке за руску армију.  

Промена кундака 

Југословенска фамилија аутоматских пушака М70 (АК платформа) изнедрила је и “Заставину” спортско/ловачку верзију ПАП ПС калибра 7,62x39 мм. Код овог модел кундак је пластични са бочним отвором за палац, врло лошег квалитета и геометрије, прегломазан, са врло високом образином, тако да када се пуца из стојећег става да би се опште видео задњи нишан, глава се мора померите на сам врат кундака.  

 Кундак се преклапа у десну страну, а пушка се може користитити и са преклопљеним кундаком, фото: Жељко Будимир

Сигурно најквалитенији кундак на тржишту за АК је “Магпулов” модел Зхуков-С, ради се о телескопском кундаку Масада стила, подесивом по дужини у пет тачака, који се преклапа у десну страну. На кундак се зависно од потребе могу монтирати образине у три различите висине, које се једноставно скидају и стављају. За Заставин АК је намењен модел Зхуков-С Сток – Југо. 

Рукохват за брже нишањење 

Рукохват је врло важна ствар на сваком оружју. За АК платформу постоји много квалитетних решења рукохвата, а како је исти начин качења рукохвата за руске пушке и нашу верзију немате бојазан да ћете погрешити у одабиру. Издвојио бих три модела. Успело решење је Хогов гумени рукохват за АК-47/74 са удубљењима за прсте, иако нисам љубитељ овог детаља.  

Заставин ПАП ПС са новом опремом, фото: Жељко Будимир

“Магпулов” модел МОА АК+Грип,  је направљен од полимера обложен меком гумом, са врло интересантно решеним унутрашњим простором који је намењен за смештај важних ситница, попут батерија за рефлексне нишане, четкице за чишћење или неког малог алата.

 

Уласком у америчку културу  ово совјетско оружје доживљава нову младост кроз разне модификације и унапређења од стране нових власника

Иако сам дуго користио МОА АК+ Грип у последње време користим модел МОА-К2. Ради се о врло сличном моделу, направљеном од чврстог полимера са агресивном текстуром без гумене облоге. Највећа разлика је у углу рукохвата, јер модел К2 је знатно вертикалнији од предходног, што доприноси бољем хвату, природнијем окидању и бржем нишањењу.  

Солидне “Заставине” облоге цеви  

Заставине пластичне облоге са Пикатини шином са горње и доње стране, фото: Жељко Будимир

Једна од првих ствари коју амерички власници пушака система Калашњиков мењају су доња облога цеви и горња облога гасног цилиндра. Један врло успешан модел полимерских облога развила је наша Застава за свој војни програм, са пикатини шином са горње и доње стране, а доња облога има озбиљан преградни штитт од челичног лима који успешно спречава преношење топлоте. Монтирање рефлексних нишана на Пикатини шину облоге гасног цилиндра (горње облоге) не спада у успешно решење, осим ако вам не смета да после сваког чишћења упуцавате пушку. 

Неопходна монтажа за колиматор  

Овако опремљен систем Калашњикова не заостаје ни за једним савременим решењем јуришне пушке, фото: Жељко Будимир

Појава колиматорских нишана је генерално побољшала употребну вредност јуришних пушака, а данас се рефлексни нишана сматрају за њихову стандардну опрему. Постоје домаће решење монтаже наменски направљено за спортско-ловачке пушке система Калашњиков - ПАП ПС и М2010, која нимало не заостају за америчким моделима. Ова монтажа је прецизно направљена од алуминијума 7075, а има проверени систем качења и затезања (као монтажа за М76), одлично се уклапа у силуету пушке И после скидања поуздано “држи” нулу. 

Компензатор и други додаци 

Бугарски компензатор Вокил Тактикал Систем, фото: Жељко Будимир

За цивилну полуаутоматску верзију пушке система калашњиков намјењену за спортска такмичења у динамичким стрељачким дисциплинама (ИПСЦ, 3 Гун…) употреба великог бучног компензатора има смисла. Може да се изабере неко од класичних решења, од “косог” компензатора одскока, до компензатора у АК-74 стилу. Као спортски компензатор који се показао врло ефикасним препоручујем бугарски Вокил Тактикал Систем са две коморе и отворима са горње стране.  Једини недостатак овог компензатора је “гласност”. 

Домаћа бочна монтажа, једно од најбољих решења на тржишту, фото: Жељко Будимир

Полуга регулатора паљбе са већим ослонцем за прст олакшава манипулацију. У САД постоји велики број успешних решења која су компатибилна са нашим моделом. Посебно издвајам решење “Кребс Кастом”, једног од првих призвођача додатне опреме за АК.  

Оквири за АК47 су посебна прича. Издвајам полимерски модел Магпул ПМАГ АК/АКМ за калибар 7,62x39 мм, који се показао као врло пуздан. За похвалу је и нови “Заставин” полимерски модел, иако нема грешке ни са стандардним металним оквирима, недостатак је само тежина. 

Прочитајте још: Кинески пригушени аутомат за диверзанте (ФОТО)

Пластични оквири за АК-47 систем, слева на десно: совјетски АГ4, нови Заставин оквир, Магпул ПМАГ М3, ПМАГ МОА капацитета 20 и Тапцо од 10 метака, фото: Жељко Будимир

Ово је само субјективни поглед на то шта се може урадити са домаћим спортско/ловачким моделом пушке ПАП ПС,  на основу додатака који се налазе на тржишту додате опреме (афтермаркет), а које се отвара и према нама.   

Др Жељко Будимир 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas