· · Komentari: 0
Unapređenje AK-47/74

Prepoznatljiva silueta “Kalašnjikova” postaje jedan od simbola 20. veka (FOTO)

Kastomizacija pušaka AK sistema bilo da su namenjene za taktičku, sportsku ili lovačku upotrebu nije puki trend, već modernizacija oružja za potrebe 21. veka

1605201214_PAP-PS.jpg
PAP-PS - foto: Željko Budimir

Ne postoji lokalni konflikt koji je vođen posle Drugog svetskog rata, da u njemu glavnu ulogu nije imala jurišna puška (kod nas automatska puška) Mihaila T. Kalašnjikova. AK-47 je bio najmiliji poklon u Hladnom ratu, a delili su ga kako sovjeti tako i Amerikanci.  

Pročitajte još: Precizan rafal iza Gvozdene zavese (FOTO)

Posle završetka Hladnog rata AK-47/74 je završio svoju stražu na Berlinskom zidu, a najveći broj pušaka je povučen u magacine zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Ubrzo je “Kalašnjikov” iz mračnih magacina izišao na tržište i postao vrlo unosna trgovačka roba u novim posthladnoratovskim žarištima. Takođe je stigao i u SAD,  najveće  civilno tržište oružja na svetu. 

Prihvatljiva pouzdanost, ali ne i dizajn 

Ovo je osnova od koje se krenulo u kastomizaciju – Zastava PAP PS, foto: Željko Budimir

Personalizacija streljačkog oružja je jedna od jedinstvenih karakteristika američke kulture oružja, gde svaki vlasnik prilagođava (customizes) oružje u skladu sa svojim očekivanjima od nekog sistema. Čim je AK-47/74 masovno dospeo u ruke dojučerašnjih neprijatelja, počinje novi, američki život ove puške.  

Kastomizacija kragujevačke AK platforme 

Amerikanci su bili oduševljeni svim onim prepoznatljivim karakteristikama AK platforme, kao što su pouzdanost i jednostavnost. Preciznost im je bila prihvatljiva ali ono sa čim se nisu mogli pomiriti je sovjetska spartanska ergonomija. 

Kundak Magpul Zhukov-S Stok Jugo, bez obrazine, foto: Željko Budimir

Od devedesetih godina 20. veka do danas napravljeno je nebrojeno modifikacija AK platforme, a razvijena je i čitava industrija dodatne opreme za AK-47/74 i njene derivate. Izbor je veliki, od bizarnih do vrlo uspešnih rešenja, od kojih su neka primenjena i na razvoju novog modela jurišne puške za rusku armiju.  

Promena kundaka 

Jugoslovenska familija automatskih pušaka M70 (AK platforma) iznedrila je i “Zastavinu” sportsko/lovačku verziju PAP PS kalibra 7,62x39 mm. Kod ovog model kundak je plastični sa bočnim otvorom za palac, vrlo lošeg kvaliteta i geometrije, preglomazan, sa vrlo visokom obrazinom, tako da kada se puca iz stojećeg stava da bi se opšte video zadnji nišan, glava se mora pomerite na sam vrat kundaka.  

 Kundak se preklapa u desnu stranu, a puška se može koristititi i sa preklopljenim kundakom, foto: Željko Budimir

Sigurno najkvaliteniji kundak na tržištu za AK je “Magpulov” model Zhukov-S, radi se o teleskopskom kundaku Masada stila, podesivom po dužini u pet tačaka, koji se preklapa u desnu stranu. Na kundak se zavisno od potrebe mogu montirati obrazine u tri različite visine, koje se jednostavno skidaju i stavljaju. Za Zastavin AK je namenjen model Zhukov-S Stok – Jugo. 

Rukohvat za brže nišanjenje 

Rukohvat je vrlo važna stvar na svakom oružju. Za AK platformu postoji mnogo kvalitetnih rešenja rukohvata, a kako je isti način kačenja rukohvata za ruske puške i našu verziju nemate bojazan da ćete pogrešiti u odabiru. Izdvojio bih tri modela. Uspelo rešenje je Hogov gumeni rukohvat za AK-47/74 sa udubljenjima za prste, iako nisam ljubitelj ovog detalja.  

Zastavin PAP PS sa novom opremom, foto: Željko Budimir

“Magpulov” model MOA AK+Grip,  je napravljen od polimera obložen mekom gumom, sa vrlo interesantno rešenim unutrašnjim prostorom koji je namenjen za smeštaj važnih sitnica, poput baterija za refleksne nišane, četkice za čišćenje ili nekog malog alata.

 

Ulaskom u američku kulturu  ovo sovjetsko oružje doživljava novu mladost kroz razne modifikacije i unapređenja od strane novih vlasnika

Iako sam dugo koristio MOA AK+ Grip u poslednje vreme koristim model MOA-K2. Radi se o vrlo sličnom modelu, napravljenom od čvrstog polimera sa agresivnom teksturom bez gumene obloge. Najveća razlika je u uglu rukohvata, jer model K2 je znatno vertikalniji od predhodnog, što doprinosi boljem hvatu, prirodnijem okidanju i bržem nišanjenju.  

Solidne “Zastavine” obloge cevi  

Zastavine plastične obloge sa Pikatini šinom sa gornje i donje strane, foto: Željko Budimir

Jedna od prvih stvari koju američki vlasnici pušaka sistema Kalašnjikov menjaju su donja obloga cevi i gornja obloga gasnog cilindra. Jedan vrlo uspešan model polimerskih obloga razvila je naša Zastava za svoj vojni program, sa pikatini šinom sa gornje i donje strane, a donja obloga ima ozbiljan pregradni štitt od čeličnog lima koji uspešno sprečava prenošenje toplote. Montiranje refleksnih nišana na Pikatini šinu obloge gasnog cilindra (gornje obloge) ne spada u uspešno rešenje, osim ako vam ne smeta da posle svakog čišćenja upucavate pušku. 

Neophodna montaža za kolimator  

Ovako opremljen sistem Kalašnjikova ne zaostaje ni za jednim savremenim rešenjem jurišne puške, foto: Željko Budimir

Pojava kolimatorskih nišana je generalno poboljšala upotrebnu vrednost jurišnih pušaka, a danas se refleksni nišana smatraju za njihovu standardnu opremu. Postoje domaće rešenje montaže namenski napravljeno za sportsko-lovačke puške sistema Kalašnjikov - PAP PS i M2010, koja nimalo ne zaostaju za američkim modelima. Ova montaža je precizno napravljena od aluminijuma 7075, a ima provereni sistem kačenja i zatezanja (kao montaža za M76), odlično se uklapa u siluetu puške I posle skidanja pouzdano “drži” nulu. 

Kompenzator i drugi dodaci 

Bugarski kompenzator Vokil Taktikal Sistem, foto: Željko Budimir

Za civilnu poluautomatsku verziju puške sistema kalašnjikov namjenjenu za sportska takmičenja u dinamičkim streljačkim disciplinama (IPSC, 3 Gun…) upotreba velikog bučnog kompenzatora ima smisla. Može da se izabere neko od klasičnih rešenja, od “kosog” kompenzatora odskoka, do kompenzatora u AK-74 stilu. Kao sportski kompenzator koji se pokazao vrlo efikasnim preporučujem bugarski Vokil Taktikal Sistem sa dve komore i otvorima sa gornje strane.  Jedini nedostatak ovog kompenzatora je “glasnost”. 

Domaća bočna montaža, jedno od najboljih rešenja na tržištu, foto: Željko Budimir

Poluga regulatora paljbe sa većim osloncem za prst olakšava manipulaciju. U SAD postoji veliki broj uspešnih rešenja koja su kompatibilna sa našim modelom. Posebno izdvajam rešenje “Krebs Kastom”, jednog od prvih prizvođača dodatne opreme za AK.  

Okviri za AK47 su posebna priča. Izdvajam polimerski model Magpul PMAG AK/AKM za kalibar 7,62x39 mm, koji se pokazao kao vrlo puzdan. Za pohvalu je i novi “Zastavin” polimerski model, iako nema greške ni sa standardnim metalnim okvirima, nedostatak je samo težina. 

Pročitajte još: Kineski prigušeni automat za diverzante (FOTO)

Plastični okviri za AK-47 sistem, sleva na desno: sovjetski AG4, novi Zastavin okvir, Magpul PMAG M3, PMAG MOA kapaciteta 20 i Tapco od 10 metaka, foto: Željko Budimir

Ovo je samo subjektivni pogled na to šta se može uraditi sa domaćim sportsko/lovačkim modelom puške PAP PS,  na osnovu dodataka koji se nalaze na tržištu dodate opreme (aftermarket), a koje se otvara i prema nama.   

Dr Željko Budimir 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.