Oglas
· · Komentari: 0
Tip 64

Kineski prigušeni automat za diverzante (FOTO)

Kada je polovinom prošlog veka nastupilo “doba renesanse” za specijalne timove, namenski za njih konstuisano je mnoštvo novih oružja, municije i opreme

1597136957_Tip-64.jpg
Tip-64 foto: Norinco
Oglas

Posle uspešno okončanog Velikog marša i preuzimanja vlasti u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, u kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci je vladalo pravo šarenilo naoružanja, od sovjetskog, britanskog, nemačkog, američkog, japanskog, čehoslovačkog...  Zato su Kinezi odlučili da svoju vojsku čim pre preoružaju, sa oružjem sopstvene proizvodnje i u unificiranim kalibrima. 

Pročitajte još: Da li je, kontrolom elektronskih komunikacija, POD PLAŠTOM BORBE PROTIV DRONOVA, otvorena Pandorina kutija?

Automat sa preklopljenim kundakom je nešto kraći i podesniji za noešnje, foto: Norinco

Uglavnom je u pitanju bilo oružje koje predstavlja direktnu kopiju sovjetskih pištolja, pušaka, automata, ručnih bacača i slično. Ipak, bilo je tu i potpuno originalnih modela, poput specijalnih, integralno prigušenih pištolja Tip 64 i 67. U istom periodu je nastao i automat, krajnje nemaštovito označen Tip 64. 

Konstruisan za specijalne jedinice 

U pitanju je integralno prigušeno oružje namenjeno za upotrebu u specijalnim operacijama. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka su specijalne jedinice i njihova upotreba doživile pravu renesansu. Vojni planeri su shvatili da sa vojnicima sposobnim za nekonvencionalno ratovanje često mogu da postignu više nego sa konvencionalnim snagama, pogotovo u lokalnim i sukobima ograničenog intenziteta. Verovatno tom logikom su išli i kineski vojni stručnjaci koji su od domaćih konstruktora tražili da za potrebe izviđačko-diverzantskih i sastava i padobranskih jedinica konstruišu prigušeni automat. 

“Kinez” u rasklopljenom stanju, jasno se vidi jednostavna konstrukcija, foto: Norinco

Tip 64 je originalna konstrukcija, iako je uveliko zasnovana na već postojećim, masovno korištenim rešenjima. Ovo je uobičajena praksa u celom svetu. Jednostavno, daleko je lakše iskoristiti proverene konstrukcije, odnosno njihove delove, nego “izmišljati toplu vodu”. Kineski automat ima mogućnost jedinačne i rafalne paljbe. Za ovaj tip oružja, jedinačna vatra je najlogičniji način upotrebe, jer je najtiši i najprecizniji.

Metak tip 64: vidi se šiljato zrno, sa jezgrom od mekog čelika. Razvijen je specijalno za upotrebu u istoimenom automatu, foto: Norinco

Eventualno u obzir dolaze kratki rafali u specifičnim uslovima borbe na vrlo malim odstojanjima. Kada je u pitanju brzina paljbe kineski zvanični podaci navode 1.000 metaka u minuti, dok zapadni spominju 1.200-1.300 metaka u minuti. Ovo je u rangu malokalibarskih automata, poput slovenačkog MGV-176. 

Specijalni podzvučni metak 

Jedno od mogućih objašnjenja je da su Kinezi za merenje kadence koristili specijalni podzvučni metak Tip 64, dok su ovi drugi koristili standardni metak 7,62x25, u Kini poznatiji kao Tip 51. Ipak, ovo je samo naša spekulacija. Ovaj podzvučni metak koristi dvobazni sferični barut i šiljato zrno mase oko 8 grama, zahvaljujući kome metak ima nešto veću dužinu od uobičajene. Automat Tip 64 je prvenstveno dizajniran da se koristi sa ovom vrstom municije, ali bez problema može da koristi i Tip 51. Istina, zbog velike početne brzine zrna (nije moguće dobiti podzvučnu), prilikom gađanja se javlja takozvani balistički pucanj, ali to nekada može da bude prihvatljivo u borbenim dejstvima. 

Prilikom konstruisanja okvira, kineski konstruktorski tim pod budnim okom svog šefa Li Žengfana su pošli od onih koje koristi sovjetski automat PPS-43. U pitanju su odlični dvoredi okviri, sa dvopozicionim hranjenjm, visoke pouzdanosti i kvaliteta, pa ne čudi ovaj izbor. Ali, kako je podzvučni metak Tip 64 nešto duži, novi okvir je dobio i veće dimenzije, a urađene su verzije kapaciteta 20 i 30 metaka.  

Od svakog ponešto 

Način slaganja priguišvačkih segmenata na sistem spojenih šipki, foto: Norinco

Sam princip rada automata je najjednostavniji mogući - koristi slobodni otvoreni zatvarač, Što nije baš najsrećnije rešenje za prigušene automate zbog buke koju pravi prilikom dejstva. Sam zatvarač najviše podseća na onaj od kineskog Tip 43, što je opet njihova kopija sovjetskog automata PPS-43. Povratni mehanizam je takođe preuzet od PPS-43, sa pločicom od tekstolita koja bi trebalo da spreči direktno udaranje zatvarača u zadnji deo sanduka, a ujedno i da smanji mehaničku buku. 

Dalje, koristeći se pozitivnim kineskim iskustvima sa čehoslovačkim puškomitraljezima ZB26, konstruktori su se odlučili da od njega preuzmu kompletan okidački mehanizam, što se pokazalo kao odličan potez. 
O opštem visokom kvalitetu automata svedoči i sanduk koji je rađen glodanjem od punog komada čelika, a ne presovanjem i varenjem limova, kao što je to u to vreme već bila ustaljena praksa. Istina je da je ovo sa tehnološke tačke gledišta korak unazad, ali sa druge strane, Tip 64 nije oružje koje je namenjeno masovnom naoružavanju stotina hiljada, pa i miliona vojnika. Takođe, poklopac sanduka, koji je urađen od presovanog lima je praktično prekopiran sa AK.  

Zatvarač neobično podeseća na onaj sa kineske verzije čuvenog automata Sudajeva, foto: Norinco

Sa desne strane sanduka se nalazi kočnica u AK maniru, ali tu prestaju sličnosti. Kinezi su odlučili da ova poluga bude samo kočnica koja sprečava neželjeno kretanje zatvarača unazad. Kod automata sa slobodnim, otvorenim zatvaračem, ovo je obavezan bezbednosni detalj. Poslednje što želite je da vam udarom o tvrdu površinu zatvarač krene unazad taman toliko da može da pokupi metak, ubaci ga u cev i opali. 

Kineske oznake 

Kočnica se nalazi sa desne strane, ispred rukohvata, kao kod sovjetskog SKS. Dizajnirana je tako da sprečava kretanje okidača, ali ne i da blokira zapinjač. Regulator paljbe je smešten sa leve strane sanduka, iznad rukohvata, preuzetog sa automatske puške Tip 56. Poluga regulatora je lako dostupna palcu desne ruke. Kada se nalazi u prednjem položaju, automat je u jedinačnom modu. Oba položaja su označena kineskim piktogramima, iako nam se čini da bi daleko jednostavnije bilo obeležavanje brojevima. 

Cev  je višestruko perforirana, čime se dobija podzvučna brzina zrna i redukovani unutrašnji pritisci, foto: Norinco

Što se tiče nišana, Kinezi su se odlučili da ih pričvrste tačkastim varom na oblogu prigušivača. Na ovaj način su dobili prilično kratku nišansku liniju, ali ovo su ipak automati namenjeni dejstvu na malim daljinama. Takođe, činjenica je i da bi zadnji nišani montirani na poklopcu sanduka bili problematični zbog stalnog menjanja “nule” pa je ovo svojevrsno Solomonsko rešenje. U pitanju su standardni otvoreni nišani sa zadnjim U urezom koji se jednostavnim preklapanjem podešava na daljine gađanja od 100 i 200 metara. Prednji nišan ima prstenastu zaštitu i moguće ga je podešavati po visini običnim uvrtanjem/odvrtanjem. Pomeranje po pravcu se vrši bočnim pomeranjem pomoću specijalnog alata. Zadnji nišan je takođe dobro zaštićena bočnim pločicama od mehaničkih oštećenja i pomeranja. 

Kundak je u potpunosti preuzet sa kalaša, što znači da se preklapa sa donje strane sanduka. Ako želite kompaktne dimenzije automata, prinuđeni ste na ovo rešenje ili na izvlačenje ili bočno preklapanje kundaka. Svako od njih ima svoje loše strane, pa je najverovatnije preuzeto ono koje je već odavno u proizvodnji. 

Smanjivanje pritiska u cevi 

Princip sklapanja prigušivačke jedinice, foto: Norinco

Što se integralne prigušivačke jedinice tiče, očigledno je inspirisana jednom od varijanti koja je primenjena i na prigušenom britanskom Stenu, iako koristi  naprednija rešenja. Cev automata ima ukupnu dužinu od 244 milimetra. Ako znamo da standardni metak iz upola kraće cevi ima početnu brzinu za najmanje 100 metara veću od brzine zvuka, jasno je da ćemo dobiti balistički pucanj. Čak i sa težim špicastim zrnom i redukovanim punjenjem (metkom Tip 64), vrlo je upitno da li će se dobiti podzvučna brzina iz relativno duge cevi. Zato je proizvođač izbušio poslednjih 110 milimetara cevi u vidu 36 rupa u četiri spiralna reda. Svaki otvor je prečnika 3 mm i njihov zadatak je dvostruke namene. 

Na prvom mestu, moraju da obore početnu brzinu zrna ispod brzine zvuka, tako da se ne dobija balistički pucanj. Druga uloga je direktno vezana za obaranje pritiska gasova koji bi završili u glavnoj prigušivačkoj jedinici. Jer, ne zaboravite, zvuk po svojoj prirodi jeste pritisak, a što je pritisak manji i pucanj je tiši. Prosto, zar ne? Unutrašnjost primarnog prigušivača bi se sa sadašnjeg aspekta teško mogla nazvati spektakularnom. Tačnije, jezgro se sastoji od početne ekspanzione komore dužine 25 milimetara i 12 prigušivačkih segmenata. U pitanju su modifikovani “M” segmenti, izrađeni od ugljeničnog čelika. 

Nanizani prigušivački segmenti 

Tip 64 sa kundakom u rasklopljenom položaju, foto: Norinco

Radi dužeg životnog veka, svi su tvrdo hromirani, što je prilično neuobičajeno rešenje. Dalje, svi segmenti imaju otvor prečnika 9 mm koji bi trebalo da služe za nesmetan prolazak zrna, a opet, dovoljno su uski da što više zadrže barutne gasove. Mora se istaći da je ovo još jedan od dokaza visokog kvaliteta izrade. Segmenti su dodatno osigurani od međusobnog pomeranja, pomoću dve spojene šipke, koje prolaze kroz odgovarajuće otvore na segmentima. Ovo rešenje je viđano na prigušivačima britanske konstrukcije.  

Istina, Kinezi su to odradili iz sasvim drugih razloga. Jer, obloga prigušivača kod Tipa 64 je urađena od čelične cevi koja ima uzdužno presovane utore. Kako je teško obezbediti apsolutnu koncetričnost devetomilimetarskih otvora kod takve obloge, onda je ovo jako domišljat način da se ovo postigne. Obloga je urađena od čelika i to iz jednog dela. Nije trajno fiksirana za automat već se montira preko tzv. prekinutih navoja, što omogućava vrlo čvrstu vezu, ali i vrlo brzo skidanje i postavljanje. Prednji poklopac prigušivača takođe može da se ukloni radi vađenja prigušivačkog jezgra i njegovog čišćenja. Ne zaboravite da Kinezi koriste fulminatske kapisle kod svoje municije (koja izaziva koroziju), a da je obloga rađena od ugljičnog čelika koji nije hromiran. Jasno je da se onda održavanju mora pokloniti dužna pažnja. 

Norinko proizvođač 

Opšti izgled prigušivačkih elemenata, foto: Norinco

Nije tačno poznato u koliko je fabrika rađen junak našeg članka, ali se pouzdano zna za dve, odnosno one koje nose kodni naziv 66 i 68, kao i da pripadaju grupaciji Norinco, jer ih je ona nudila za prodaju u inostranstvu, a ne samo za potrebe domaćih specijalaca. 

Pročitajte još:  Zaštitni znak malih borbenih timova 

Možda je opšti visok kvalitet oružja dodatno uzrokovan ovom činjenicom. Ipak, vreme neumitno čini svoje, pa je posle dve decenije napravljena i pojednostavljena i znatno lakša verzija pod oznakom Tip 85. Ipak, stari veteran je i dalje na spisku naoružanja, ali najverovatnije u skladištima, gde u tišini čeka svojih pet minuta slave. 
Ninoslav TRIFUNOVIĆ 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas