· · Коментари: 0
РАЗВОД

Психолози тврде: Партнер може да приреди НАЈВЕЋИ СТРЕС у животу. Да ли знате КАКАВ?

Не постоји брак без проблема и изазова, али понекад је развод неизбежан. Може ли растанак дојучерашњих партнера да прође цивилизовано, без оптужби, свађа, уцена, претњи..?

1601311171_Depositphotos_143373881_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Психолог и психотерапеут Сања Станић каже да изрека: "Боље добар развод, него лош брак", сублимира потребу људи за квалитетним партнерским односом.

- Развод је високо на лествици стресних животних догађаја. Представља значајан фактор ризика за развој менталних проблема, алкохолизма и других здравствених тегоба - каже психолог.

Презир
Ако су односи у дужем периоду поремећени због честих свађа, психолошког и физичког насиља, тешко је доћи до цивилизованог развода. То је готово немогуће када супружници осећају презир или чак мржњу једно према другом.

Прочитајте још: Дајте вашој вези ШАНСУ пре него што кренете у потрагу за НОВИМ ПАРТНЕРОМ

"Здрав" развод често делује као "немогућа мисија". Развод је најчешће последица поремећених односа и ескалације међусобног конфликта. Међутим, то се не тиче само супружника, већ се његове последице рефлектују и на заједничку децу. Према томе, "здрав развод" може да буде важан заједнички циљ.

Помоћ неутралне особе је од највеће користи током процеса развода.

- Зреле особе налазе начин да амортизују емоционалну трауму проузроковану разводом. Помоћ саветника или терапеута може бити једна од важних стратегија за што безболнији развод. Неутрална, стручна особа је значајна за успостављање успешне комуникације - истиче Станић.

Да ли ће деца бито жртва развода - зависи искључиво од родитеља.

Циљ развода је да се настави живот на новим основама, са новим приоритетима. Здрав растанак је вероватнији када су супружници зреле и стабилне особе, сличних животних вредности и када одлуче да комуникацијом дођу до најбољег решења за себе и бившег брачног партнера.

Прочитајте још: Одговор је у ПОГЛЕДУ: Да ли ћете остати ПРИЈАТЕЉИ или ПОСТОЈИ НЕШТО ВИШЕ

- Деца нису толико "жртве развода" колико им тешко падају конфликти и свађе, односно поремећени породични односи (са разводом или без њега). Различито реагују на развод и то не мора бити толико негативно. Ако родитељи деци пруже неопходну пажњу, љубав и не користе их као средство за емоционалне уцене, неће бити траума - истиче психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.