· · Коментари: 0
Поређења преклопних ножева

Разматрајући опрему коју углавном користимо у свакодневним околностима, дошли смо до ИНТЕРЕСАНТНИХ закључака (ФОТО)

Сваки од изабраних фолдера свакодневно је ношен као приручна алатка у урбаном окружењу и коришћен за многе врсте послова

1599037489_folderi.jpg
фолдери - фото: Д. Шапоњић

Уколико нисте пушач, вероватно ћете најчешће користити нож (уместо упаљача) за обављање најразличитијих послова. Неки од модела које смо тестирали током пролећа, већ су познати, а сада износимо детаљнија опажања и поредимо их међусобно. Иако су наши закључци делом субјективни, надамо се да ће бити од помоћи приликом избора ножа. 

Прочитајте још: Неодољиви паук из Колорада (ФОТО)

Пакетићи за одраслу децу, фото: Д. Шапоњић

Сваки од овде представљених преклопних ножева ношен је свакодневно као приручна алатка у урбаном окружењу, где је углавном коришћен за обраду (већ припремљене) хране и лакше послове - сечења канапа, отварања пакета...  

Џепни радници 

Различито обликовани врхови, фото: Д. Шапоњић

Али, ради стицања слике о употребљивости у непредвиђеним ситуацијама, ови ножеви су секли сирове гране, љуштили кору, обрађивали комаде тврдог, сувог дрвета, спремали потпалу, секли ПВЦ амбалажу, сирово месо и лим конзерви са више или мање успеха. Различито конципирани и израђени од разноврсних материјала, коришћени су на исти начин.  

Изненађујуће добар 

Колд Стил Воркинг Мен (Стив Остин серија) представља нискобуџетно решење за радни фолдер средњег формата. Ову серију потписује звезда америчког рвања и акциони глумац Стив Остин, што је маркетиншки покушај да се привуку млађи купци. С обзиром да нисмо имали висока очекивања, Воркинг Мен (радни човек) је пријатно изненађење. Димензије су довољне за највећи број послова којима је оваква алатка намењена. Као жилет оштро, прецизно центрирано сечиво је практично обликовано, а дршка прилично удобна. 

Колд Стил Воркинг Мен, фото: Д. Шапоњић

На почетку смо били помало сумњичави због недостатка лајнера, али се дебео најлон ојачан стакленим влакнима (ГРН) показао као чврст и отпоран. Површинска текстура би могла да буде за нијансу агресивнија. Брава је једна од најснажнијих на тржишту - патентирана Три-Ад-Лоцк. У отвореном положају нема нимало зазора што је “плаћено” нешто већом силом потребном за деактивирање браве. Отварање је лако уз помоћ обострано постављених (и зачудо асиметричних) стубића. 

Нож је лаган, приручних димензија и са шналом која га чврсто држи у џепу. Можда и превише чврсто, али то је типично за “Колд Стил”. Када се тражи већа снага нарецкана леђа сечива била би од помоћи за бољу контролу. Ипак, једина права замерка се односи на држање оштрине, али добра страна релативно меког реза је лако оштрење. Свакако нећете погрешити ако се одлучите за њега. 

У склопњеном стању поређани по величини, фото: Д. Шапоњић

Елегантан градски нож 

Кизер Сливер има необично елегантну, издужену силуету са опасно истањеним, продорним врхом и одлично израђеним страницама дршке од алу-легуре са површином обрађеном у стар бласт форми. То је патентирани узорак за “Вилсон Комбат” ножеве, јер овако ожлебљена површина дршке делује елегантно и спречава клизање у шакама. Израда је врло прецизна, а уклапање и центрирање беспрекорни. Конструкција са отвореним леђима дршке олакшава одржавање. 

Све функционише глатко, међутим манипулација при отварању сечива због специфичног профила захтева промену хвата после извлачења ножа из џепа. То свакако није пожељно код тактичког ножа што Сливер свакако јесте, иако је успешно “маскиран” у тзв. “џентлменс фолдер”. 

Кизер Сливер,  фото: Д. Шапоњић

Дуга, танка оштрица је врло ефикасна у сечењу уз врло дубок продор при убадању. За теренску употребу, проблематичан је танак, осетљив врх али је термичка обрада сечива одлична, тако да уз мало пажње неће бити оштећења. Уз приступачну цену и одличан квалитет прави је избор за градски ЕДЦ нож. За терен је можда боље размотрити друга решења. 

Аутоматско отварање 

Зеро Толеранс ЗТ0770 ЦФ за америчку компанију осмислио је хавајски мајстор Кен Онион и ово је комерцијална верзија награђиваног модела 777. То је најкомпактнији и најлакши нож у нашем тесту, уз то и једини са асист опен функцијом. Што значи да ће сечиво аутоматски искочити под притиском опруге ако за неколико милиметара погурате испуст (флиппер) за отварање. Веома танка дршка израђена од угљеничних влакана сигурно може да поднесе велико оптерећење. Упркос томе са унутрашње стране ојачана је челичним умецима. Прави овербуилт као што се Зеро Толеранс и рекламира. 

Релативно широко, равно брушено сечиво на леђима има обрушено сужење које повећава продорност при дубоким убодима. Највећа предност необичног профила је могућност за врло прецизно сечење у повлачењу, нарочито када је материјал на некој тврдој површини попут даске. 

Њпопуларнији ЗТ модел 

Зеро Толеранс ЗТ0770 ЦФ, фото: Д. Шапоњић

Шнала за ношење обликована је тако да скоро цео нож нестане у џепу, па је потпуно неприметан. Израда је врло прецизна, а дизајн допадљив, тако да није чудо што се овај модел годинама налази међу најтраженијим ЗТ фолдерима. 

При дужем коришћењу, танка дршка постаје мана јер непријатно притиска малу површину длана. Такође, на нижој температури опруга сечива приметно спорије реагује, али то је неопходан компромис да би се задржала жилавост и спречило ломљење. ЗТ0770 је сјајно стилизован комад опреме за све који желе препознатљиву форму која неће жртвовати функционалност. 

Складан и издржљив 

Кизер Гемини дизајнирао је чувени ножар Раy Лацоницо као комерцијалну верзију свог кастом фолдера Јасмине. Већ на први поглед јасно је да Гемини нуди одличан квалитет и промишљен дизајн. Све је на њему елегантно и складно уклопљено, од величине и пропорције сечива у односу на дршку до боје и финиша материјала. Једноставне, флуидне линије равно брушеног сечива природно се настављају на удобно заобљену дршку од титанијумске легуре.

Сливер, Воркинг Мен, ЗТ0700, Амалгам, Субверт и Гемини, фото: Д. Шапоњић

Сатенска површина челика се одлично уклапа у мат-сиву боју титанијума и само се неколико плаво анодизираних детаља издваја из ових мирних тонова. Да се овакав нож појавио пре двадесет година, чувена Себенза не би имала шансе за успех. Савршена израда, прецизно уклапање, одлична термичка обрада челика и добро осмишљен дизајн учинилу су Гемини изненађујуће способном алатком с обзиром на формат и масу. Руковање је лако, нож је вема издржљив, а највећа примедба односи се на глатку, мат површину дршке. Колико год да је пријатна на додир и удобна, у знојавим шакама постаје тешко контролисани нож. 

Кизер Гемини, фото: Д. Шапоњић

То вас приморава да појачате стисак и брзо доводи до замарања. У тим моментима пожелите да у руци имате јефтини (и удобни) Опинел. Са рукавицима, чак и оним најтањим, све ово постаје далеко боље, а онда ни ниске температуре у комбинацији са металном дршком не представљају проблем. У сваком случају, Гемини је пун погодак. 

Масиван теренски нож 

Спајдерко Субверт настао је као цивилна верзија кастом фолдера Саботаж кога је осмислио бивши израелски командос Нати Амор. Он је своје искуство рођено из потребе за универзалним фолдером преточио у нож по мери једне од најефикаснијих специјалних јединица. Пре свега, то није мали нож. Иако је могуће носити га читав дан у џепу, гарантујем вам да ниједног тренутка нећете заборавити да је ту. 

Спајдерко Субверт, фото: Д. Шапоњић

Овај масивни фолдер у понуди “Спајдерка” заменио је познати К-2 као озбиљан теренски нож. Велико сечиво широког врха који подсећа на паранг показало се ефикасно у сечењу, али и код (не)популарне методе батонинга, када се по леђима сечива удара да би се пресекла нпр. грана или уздужно поцепао комад дрвета. Такво малтретирање Субверт подноси без проблема, добрим делом захваљујући снажним леђима и врло дебелим титанијумским лајнерима који дршку чине практично неуништивом. 

Изузетна оштрина 

Дршка је израђена од Г-10 упадиљиве наранџасте боје, што олакшава уочавање алатке ако сте се негде испустили. Због издашних димензија и удобно заобљених ивица, Субверт је врло удобан чак и при дужем раду што је иначе особина којом се може похвалити тек неколико фолдера. Изражена кривина на трбуху сечива померена је знатно унапред тако да Субверт може без проблема да се користи за драње улова, дељање и сецкање, припрему хране али и као лака секирица због тешишта у предњем делу. 

Уочљиве разлике у дебљини дршке, фото: Д. Шапоњић

Због малог угла сечива оштрина је изненађујућа, о чему могу да посведоче неколико непланираних резова на мојој опреми насталих током “играња” са овим ножем. Само његови габарити су га спречили да буде на првом месту наше кратке листе, јер је за ретке кориснике подесан да буде свакодневни пратилац на послу и током “слободних активности” али је сигурно импресиван део опреме. 

Лаган, универзалан нож 

Спајдерко Амалгам је одлично одабрано име за фолдер настао из жеље младог машинског инжењера да у једном ножу споји оно што је препознао као добре стране неколико различитих модела. Брајан Лаи никада није дизајнирао ножеве, али је осмислио дуго, равно брушено сечиво са дроп-поинт врхом, отварање уз помоћ флипера, који служи и као штитник за прсте, велику, удобну дршку која није предебела, сигурну браву и врхунске материјале. Са својом идејом дошао је у “Спајдерко”, а резултат је пред нама. 

Спајдерко Амалгам, фото: Д. Шапоњић

Лаган, унивезалан нож пуног формата са изврсном геометријом сечива и низом практичних решења почев од кугличних лежајева на осовини сечива, до страница дршке од угљеничних влакана. Уочљиво је да дизајнер није инсистирао нити на једној издвојеној карактеристици, тако да се перформансе и форма ножа складно допуњавају. Овај уравнотежен приступ на крају је за резултат донео изузетно употребљив нож који универзалност поставља као кључну особину. 

Прочитајте још: Велики ножеви за велику шуму (ФОТО)

Дебљина сечива указује на снагу - Wоркинг Ман, Амалгам, ЗТ0700 и Сливер, фото: Д. Шапоњић

Амалгамом се може обавити сваки посао који тражи оштро сечиво. Довољно велики и снажан за рад на терену, а опет неупадљив и лак да може бити ваш целодневни пратилац у свим околностима. Због тога је Амалгам наш избор бр.1 међу представљеним моделима. 

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.