Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕНИГМА

Сељак је ископао ЧИНИЈУ и свима је било јасно да је ВЕОМА СТАРА, а онда је уследио ШОК и питање: КАКО ЈЕ СТИГЛА ОВДЕ?

Више од 70 година траје енигма откуд чинија сасумерским натписима у Боливији!

1603976448_BrienFo.PNG
Фото: Youtube/ screenshot Brien Foerster
Oglas

Када је сељак у Боливији на њиви Чуа хацијенде близу језера Титикака, удаљеној 80 километара од Ла Паза, пронашао керамичку чинију није ни сањао какав ће проблем створити у светској археологији.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Данас је чинија позната под именом "Fuente Magna", а проблем није у облику, који је округао, нити глини од које је направљена. Тачније, свима је одмах било јасно да је чинија, украшена зоолошким и антропоморфним мотивима направљена у Боливији.

Фото: Youtube/ screenshot Brien Foerster
На чинији је сумерско писмо!

Боливијски археолог дон Макс Португал Замора је још 1958. године чуо од пријатеља пастора Мањона за чинију, отишао је да је види и дао јој је назив. Разлог зашто чинија до данас изазива контраверзе је натпис на њој. Натпис са чиније "Fuente Magna" је превео Алберто Мариани, а он је специјалиста за сумерско писмо.

Прочитајте још: Када је ПУТИН сео на ОВУ СТОЛИЦУ сви су знали да ће бити први човек РУСИЈЕ (ФОТО)

Фото: Youtube/ screenshot Brien Foerster

Линеарно писмо је описано као прото-сумерско које се налази у Месопотамији, а сам натпис на чинији говори о жетви и датира из 3000. година пре наше ере.

Како је чинија стигла до Боливије?

Да ли су Сумерци пловили до Јужне Америке?

Археолози претпостављају да су Сумерци направили посуду 2.500 година пре наше ере, а онда су је донели досељеници у Боливију. Наиме, археолози верују да су Сумерци имали довољно добре бродове којима су могли да оплове Африку и преплове Атлантике како би стигли до Јужне Америке.

Прочитајте још: Први РОБОВИ у САД нису били из АФРИКЕ, а ЛОГОРЕ нису измислили НАЦИСТИ

Међутим, постоје и скептици који мисле да је "Fuente Magna" направљена у Јужној Америци пошто је украшена пантерима којих нема у Месопотамији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas