Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
Јубиларни пиштољи

Стара гарда поново сија (ФОТО)

Поводом два значајна јубилеја Берета је одлучила да свој Модел 92 двојако обради – направила је редизајнирани Сентениал, а у другом случају надоградње и осавремењавања направила је одличан борбени модел за тактичку употребу

1600246157_beretta-cent.jpg
беретта-цент фото: Беретта
Oglas

Повод за промоцију мале ексклузивне серије пиштоља назване Берета Мод 92 Сентениал био је велики и важан јубилеј - пуних сто година од појављивања “Беретиног” првог модела полуаутоматског пиштоља.

Прочитајте још: Да ли су реалне тврдње да је малокалибарским пиштољима ОДЗВОНИЛО?

Први пиштољ, назван Модел 1915, “Берета” је направила само месец дана после уласка Италије у Први светски рат на страни савезника, а био је намењен војсци, која га је одмах усвојила. Иницијално, пиштољ је био пројектован за метак 9 мм Глисенти (идентичних димензија као 9x19 Пара, који је и послужио као узор, само много слабији), да би се касније појавиле и нешто смањене варијанте у 7,65x17 Браунинг и 9x17 мм К.

Кутија за Берету 92 Сентениал представља реплику сандука за митраљеску муницију, фото: Беретта

Капацитет оквира је био у зависности од калибра 7 или 8 метака. Овај пиштољ је прављен све до 1919. године, када су га заменили неки други модели, али основне поставке свих каснијих конструкција ове фирме већ су постављене, чинећи оружја овог произвођача другачијим од осталих до данас.

Најскупљи четкани финиш

“Беретта” је одлучила да у част овог, за оно време успешног оружја, представи своју лимитирану серију од само 500 примерака јубиларног, ексклузивног, занатски савршено направљеног пиштоља, Берета 92 Сентениал. Наравно, не изненађује да се приликом одабира оружја за израду јубиларног модела фабрика одлучила за пиштољ Мод. 92, прослављен широм Света. Ипак, јубиларни пиштољ се по неким карактеристикама разликује од свих до сада понуђених варијанти Модела 92.

Модел Сентениал (или вековни, како би у преводу гласио његов назив), у потпуности је начињен од нерђајућег челика, са дрвеним корицама. Његова цена је око 3.350 евра, а испоручује се у специфичном паковању, направљеном као митраљеска муницијска кутија и специјално означеном, као и сам пиштољ.

Паралела са “предаком”

С друге стране, неке његове опште карактеристике, постављене су тако да се може повући паралела са старим Моделом 1915. Пре свега, Мод 92 Сентениал је пиштољ који опаљује само САО (сингл ацтион онли) системом окидања, а затим ту је и механичка кочница Колтовог типа на раму, што га повезује са најстаријим претходником. Берета 92 Сентениал, је пиштољ калибра 9x19 Пара, са оквирима капацитета 15 метака, укупне дужине 217 мм, са цеви дугом 125 мм. Максимална ширина је 38 мм, висина 137 мм, нишанска дужина 155 мм, а маса 1.200 грама без оквира, што не изненађује, с обзиром да је цео направљен од нерђајућег челика.

Берета 92 Сентениал је пиштољ калибра 9x19 Пара са оквиром 15 метака. Навлака овог јубиларног модела је у бригадир стилу, што значи, са ојачаним, издигнутим бочним страницама у зони блок браве, фото: Беретта

Навлака овог јубиларног модела је у бригадир стилу, а то значи са ојачаним, издигнутим бочним страницама у зони блок браве. Сам облик је класичан за овај модел. Код “Беретиних” пиштоља, навлака је са горње стране прорезана одмах иза предњег нишана све до краја цеви. Избацивање чаура је управо кроз овај велики прорез, што је специфичност и препознатљиви дизајн јединог оружја овог произвођача.

На навлаци се налазе прецизни стрељачки нишани, по правцу подесива мушица са белом тачком напред и потпуно подесиви нишан назад, са две беле тачке. Цео пиштољ, па и навлака, имају најскупљи, четкани финиш, а челик је затим финиширан у црну површинску заштиту, поступком који се води као тајна произвођача.

Означен ласерском гравуром

Означавање је јединствено за овај пиштољ. Читаве бочне површине навлаке, ситно су ласерски гравиране натписима “1915-2015 ЦЕНТЕННИАЛ 100 YРС АННИВЕРСАРY”, преко чега су, такође ласерски, нанете остале ознаке. На предњој страни, налазе се римским бројевима године 1915. и 2015, са обе стране оружја. Исте ознаке стоје и на великим луксузним медаљонима на глатким дрвеним корицама, најфиније лакираним, док је број класично урезан на рам. Број почиње словима ЦX, затим следи број са четири цифре (од 0001, до 0500), па затим /1915, што показује јубилеј.

Озбиљно обележавање јубилеја

Рам пиштоља је класичан, са формом регуларног модела 92 ФС, само су предња и задња страна рукохвата најфиније ромбоидно чекирани са 30 линија по инчу (што је уступак америчким потенцијалним купцима). Занимљиво је да су бочне странице дршке мало више отворене, односно удубљене у зони иза браника обарача, како би се олакшао приступ обарачу због окидања САО системом.

Осим дрвених корица нишани код новог модела су шири и дршка је другачије чекирана, фото: Беретта

Других посебних карактеристика нема, а све команде су класичне, карактеристичне за Модел 92, осим кочнице, која је широка и равна, по узору са једне варијанте модела 1915. Полуга на њој има широк, ситно чекирани реп и лепо се естетски уклапа у целину. Ороз је класично обликован, као и код осталих пиштоља серије 92, али је потпуно скелетоидан (нема само округли отвор као остали), што је јако леп детаљ.

Свеукупно, ово је заиста озбиљно дотерано, перфектно уклопљено оружје врхунског квалитета, којим овај гигант међу произвођачима оружја, достојно обележава велики јубилеј.

Пиштољ за тактичку употребу

Занимљиво је да се скоро у исто време, поклопио још један јубилеј овог произвођача, а то је 30 година од када је пиштољ Модел 92 ФС постао званично службено оружје америчких Оружаних снага (усвојен 1985. године као М-9). То је пропратило појављивање још једне посебне едиције назване Мод. 92А1. Пиштољ Берета 92А1, је класични пиштољ серије 92, али са неколико измена, које га, по мишљењу произвођача, данас чине најподеснијим оружјем за борбену (тактичку), употребу. Пиштољ је у калибру 9x19 Пара, али је са другим ознакама доступан и у калибрима .40 СВ као 96А1 и у италијанском 9x21 мм као 98А1.

Прочитајте још: “СРЕДЊА ЖАЛОСТ” из Ремингтона (ФОТО

У основи, то је класичан пиштољ серије 92, што се пре свега види из његових димензија. Укупно је дугачак 217 мм, са цеви дугом 125 мм. Максимална ширина му је 38 мм, висина 137 мм, нишанска дужина 155 мм, а маса 945 грама без оквира, с обзиром да је рам начињен од дуралуминијумске легуре за авио-индустрију. Има класичну, дубоко отворену навлаку (са горње стране), са декокером/кочницом на задњем делу (као код 92ФС).

За љубитеље вечне класике

Једна од видљивих измена је предњи нишан који је сада монтиран на навлаку преко канала, у форми ластиног репа, па је подесив по правцу. Остало је класично урађено, укључујући и карактеристичну блок браву. Једино је горња страна навлаке благо заравњена, што силуету мења на боље, чинећи нишањење лакшим и бржим, због веће прегледности.

Модел 92А1 има оквир са 17 метака,  фото: Беретта

Већу измену прертрпео је рам, јер је на предњој доњој страни направљена Пкцатини шина, за монтажу тактичког светла или нишанског ласера. Иза шине направљена је и измена у облику браника обарача, који има заобљену форму, са старих, првих серија пиштоља Мод. 92, уместо сада актуелне правоугаоне (са равном предњом страном).

Много битнија измена, на први поглед није видљива, а то је унутра смештен буфер - амортизер, испод цеви, захваљујући коме ова верзија пиштоља са лакоћом може да користи и најснажније +П++ лаборације муниције, без икакве бојазни од оштећења, док са стандардним има приметно блажи одскок и значајно бољу контролу при брзој паљби. Опруга је код овог модела фиксирана са вођицом, па се поставља и скида као једна целина, што олакшава и убрзава одржавање.

Мек-Гарови иновативни оквири

Уз пиштољ иду и три потпуно нова, иновативна челична оквира капацитета 17 метака. Оквири су производ познате америчке фирме “Мек-Гар” и тренутно важе за најквалитетније на свету. Оквири имају нешто продужено тело, споља у зони која вири из оружја покривено пластичним поклопцем, са класичном квалитетном опругом. Дуж тела, имају два канала за одвођење вишка подмаза и евентуално прљавштине, што их чини екстремно поузданим.

Заштићени су посебним, полимерским премазом невероватно отпорним на корозију и механичка оштећења. Овакви оквири, за класу подижу општи квалитет овог пиштоља и наравн,о његову поузданост и општу употребљивост. Остало је већ виђено, од мат црног финиша навлаке нанетог синтетичким премазом и елоксаже рама, до пластичних корица са логом фабрике.

Берета 92А1 растављен ради чишћења, фото: Беретта

Са ценом нешто испод 700 долара у САД и исто толико евра у Европи, ова верзија старог, познатог модела, поново се уздиже на лествици пожељних борбених пиштоља данашњице, јер су у Фабрици, после дугог размишљања, на основној верзији направили сва могућа унапређења.

Прочитајте још: Тотално ДРУГАЧИЈИ од других (ФОТО)

За бројне љубитеље класике, ова верзија ће омогућити још један нови дуги период експлоатације, без осећања код њихових корисника, да им је оружје инфериорно у односу на данашње топ моделе.

Борис ВОЈВОДИЋ

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas