· · Komentari: 0
Kel Tec CP33 I P17

Da li su realne tvrdnje da je malokalibarskim pištoljima ODZVONILO?

Iako nalikuje ručnoj bušilici, novi MK pištolj izazvao je prilično interesovanje među korisnicima rekreativnog streljaštva

1595523646_kel-tec.jpg
kel-tec Foto: Oleg Volk

Naoko rogobatnog izgleda i uglavnom izrađeni od polimera, proizvodi “Kel Teca” odudaraju od stereotipa i mnogi su prognozirali kako neće opstati na tržištu. Nasuprot tim stavovima, ova firma je u prethodnih 25 godina ostvarila sasvim solidnu poziciju i stalno ulaže u razvoj novih konstrukcija. 

Pročitajte još: Niska cena pobedila nepreciznost i nepraktičnost: U SAD luduju za OVOM NAPRAVOM (FOTO)

Kel Tec je uputio poziv novinarima da na ranču u Vajomingu isprobaju novitete, Foto: Oleg Volk

Za razliku od većine zemalja u svetu, Amerikanci rado prihvataju novitete u kategoriji pištolja za rekreativni plinking jer im tamošnji propisi to dozvoljavaju, a upravo za te namene predviđen je zanimljivi model CP33. Kao što mu oficijalni naziv kaže, u pitanju je pištolj čiji okvir ima kapacitet čak 33 metka kalibra .22 LR, a predstavljen je produžetak koji omogućava čitavih 50 metaka. 

Idealan za plinking 

Mnogi poznavaoci materiji će sa punim razlogom sumnjičavo gledati na takvu ambicioznu novotariju, znajući sa koliko problema su se susretali ostali proizvođači MK pištolja upravo zbog karakteristika metka sa ivičnim paljenjem. Prema informacijama koje smo iz SAD dobili od našeg saradnika Olega Volka, polimerski okviri rade pouzdano, ali je njhovo ponovno prepunjavanje mučan i spor proces. Neki su u šali predložili kako bi fabrika mogla da odvojeno prodaje napunjene okvire i na tome lepo zaradi. 

Promocija na ranču u Vajomingu 

Novo oružje ima vrlo dugu nišansku liniju, fiksnu cev dužine 5,5 inčai jednostavan mehanizam. Zahvaljući gornjoj šini pune dužine, moguće je postaviti neki od refleksnih nišana, a izmenjiva cev sa navojem na vrhu može da se koristi sa prigušivačem. “Kel Tec” je uputio poziv novinarima specijalizovanih časopisa da posete High Bar Homestead ranč u Vajomingu i lično isprobaju novi pištolj CP33.  Prilikom testa ostvareni su pogoci metalnih gongova na daljini od sto jardi iz stojećeg stava. Kao nedostatke, mnogi ističu neprijatan osećaj prilikom držanja plastičnog rukohvata, koji podseća na dečju igračku. 

Kel Tec CP33, Foto: Oleg Volk

Fabriku je interesovala povratna informacija, pa su učesnici testiranja imali više primeraka tog pištolja na raspolaganju (verzije sa i bez prigušivača i refleksnih nišana), kao i hiljade komada raznolike municije. Ekstenzija okvira koja povećava kapacitet, šina pune dužine i komanda za zapinjanje zatvarača u stilu AR15 rešenja su proistekle upravo na osnovu onog što je izrečeno tokom promocije na ranču. 

Novitet za svačiji džep 

Šta se desilo kada je ovaj pištolj stigao u prodavnice po ceni od 475 dolara? Tvrdokorni tradicionalisti su javno iznosili stav kako on svojim performansama ne može ugroziti pozicije u praksi proverenih klasičnih modela poput Ruger Mk II do IV ili Brauning Bukkmark, bez obzira što imaju samo 10 metaka u okviru i obično u osnovnim verzijama nemaju opcionalno korišćenje raznih „korisnih dodataka“. 

Uz pištolj se isporučuju i rezervni okviri, Foto: Oleg Volk

Međutim, pristigla je nova generacija korisnika vatrenog oružja kojoj estetika ne predstavlja primarni kriterijum, već se povode tipično američkim geslom „više pucnjave za manje novca“. 

Pročitajte još: Subkompakt pištolj deminutivne veličine kao oružje poslednjeg izbora

Više pucanja za manje para, Foto: Oleg Volk

Kod nas je uvreženo poimanje kako je pištolj porodična relikvija koja se čuva i prenosi narednim generacijama, pa je dugovečnost jedna od najcenjenijih karakteristika, ali u SAD vlada sasvim drugi vrednosni kriterijum. 

Tekst: Milan Milanović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.