· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ

СТРЕЛИЦИЈА или "РАЈСКА ПТИЦА": Један од најлепших цветова на свету

Стрелиција својим егзотичним изгледом подсећа на птицу, због чега је и добила назив "рајска птица".

1623495407_bird-of-paradise-5613569_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Цветови стрелиције или "рајске птице" су јединствени и необични, због чега се разликује од других биљака.

Због свог егзотичног и другачијег изгледа, стрелиција је једно од најпродаванијих врста цвећа у свету.

Прочитајте још: Да ли и ви на овој слици видите КАМЕЊЕ? Не, ово је БИЉКА! (ФОТО)

Цветна дршка је дугачка око једног метра, а на њеном врху избијају цветови са дречаво наранџастим и сјајним, тегет плавим латицама.

Интересантан је податак да ови цветови трају јако дуго - преко 20 дана - како на биљци тако и код одрезаног цвета.

Отворен цвет личи на птицу раширених крила, због чега је и зазивају "рајска прица".

Фото: Пиксабеј

Гајење и нега

Стрелиција се углавном сади у стакленицима, али се све чешће гаји и као собна биљка.

Због снажног корена и хоризонталног раста цветне дршке, стрелиција тражи велику саксију и често пресађивање, при чему треба бити јако пажљив због лако ломљиве цветне дршке .

Стрелиција природно расте у сушним условима и на добро дренираном земљишту, па зато заливање треба да буде умерено, тек када се земља просуши, јер вишак воде може да узрокује труљење корена.

Зими, за време мировања, стрелицију треба заливати минимално.

Прочитајте још: НАЈОТПОРНИЈА БИЉКА: Засадите ЉУБИЧАСТУ ЛОЗИЦУ, и не брините око одржавања!

Највише цвета лети, када има довољно светлости и топлоте. За то време донесе обично десетак цветова по биљци, али када је корен старији и добро развијен, може да има и 30 цветова.

Фото: Пиксабеј

Стрелиција је врло отпорна биљка и ретко је нападају штеточине и болести, тако да је заштита минимална.

Идеална температура

Стрелицији треба обезбедити минималну температуру за презимљавање, а то је 13-15 ºЦ.

Оптимална температура за раст и развој је 20-25 ºЦ.

Прочитајте још: УКРАСНА ЉУБИЧАСТА ДЕТЕЛИНА: Незахтевна биљка која доноси срећу и лепоту

Тражи пуно светлости, али треба је саштитити од директног сунца, да не би дошло до опекотина на цвету. Због тога је најпогодније место на којем нема јаког поподневног сунца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.