· · Коментари: 0
БИЉКЕ

УКРАСНА ЉУБИЧАСТА ДЕТЕЛИНА: Незахтевна биљка која доноси срећу и лепоту

Украсна љубичаста детелина је једноставна за одржавање.

1623329638_oxalis-1245203_1920.jpg
фото: Пиксабеј

Ова украсна биљка потиче из Бразила и припада реду оксалиса (оxalis triangularis).

Својим лепим и нежним листовима модре, љубичасте боје и цветовима који се затварају током ноћи, оплемењује сваку просторију, али лепо успева и на отвореном месту, на тераси, или у башти.

Прочитајте још: НАЈОТПОРНИЈА БИЉКА: Засадите ЉУБИЧАСТУ ЛОЗИЦУ, и не брините око одржавања!

Пошто је у народу познато да детелина доноси срећу, верује се да поред овог осећања, украсна детелина доноси и лепоту.

Баш због тог веровања, у неким земљама света ова биљка се поклања за Нову годину, како би донела срећу.

фото: Пиксабеј

Како се гаји украсна детелина?

Украсна детелина захтева светлост и влажно земљиште. Ипак, треба водити рачуна ако је гајите у башти или на тераси, јер ће јој тада највише одговарати полусеновито место.

Идеална температура на којој успева је 15 степени.

Међутим,  украсна детелина може да истрпи и веће температуре, али ако преко дана буде више од 27 степени, листови ће јој клонути, и биљка неће изгледати свеже и лепо.

Иако захтева влажно земљиште, не треба је заливати претерано, јер може да иструли. Напротив, заливање треба бити оскудно, с мањом количином воде с времена на време.

Прочитајте још: Да ли и ви на овој слици видите КАМЕЊЕ? Не, ово је БИЉКА! (ФОТО)

Украсна детелина је отпорна на болести, али је ипак могу напасти биљне ваши.

фото: Пиксабеј

Као што је већ речено, украсна детелина може да се гаји као собна биљка, али може да се посади и у већим саксијама или жардињерама, заједно са неким другим цвећем као што су бегоније.

Препоручљиво је чешће орезивање биљке током летњег периода, као и одстрањивање прецветалих цветова, како би биљка брже и бујније расла.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.