· · Коментари: 0
НОВАЦ

Није шопинг у питању: Мушкарци открили на шта жене троше највише новца и због тога се разводе

Жене признају да превише иду у шопинг, са чиме се мужеви не слажу. Мушкарци су открили да их је склоност ка коцки, чашћавању у кафани и неплаћање рачуна и кредита на време, коштало развода.

Depositphotos_44550289_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Паре нису проблем, пара нема! Колико пута смо ово чули или изговорили, али упркос томе људи често потроше и више новца него што имају. Купују и оно што им није потребно. А о личним финансијама размишљаће сутра, када им из банке стигне опомена да су прекорачили дозвољени минус. Многи ће, ипак, оправдање пронаћи у изреци: “Једном се живи.”

Прочитајте још: Ако мушкарца често боли глава - то нема везе са сексом, а жене ће бити БЕСНЕ кад сазнају разлог

Зашто прекомерно трошимо новац, шта нас наводи да се тако понашамо? У којим ситуацијама смо томе посебно склони и где је граница рационалног односа према парама? Психолог и психотерапеут Љубица Богетић истиче да је један од честих разлога таквог понашања осећај незадовољства, празнине или досаде, а одлазак у куповину може тренутно да поправи расположење.

Љубица Богетић
Фото: Приватна архива

- Када купимо нешто што смо желели, имамо осећај задовољства, у мозгу се лучи ендорфин и хоћемо то да поновимо - каже Љубица Богетић.

Када прође еуфорија због куповине остајемо сами, са истим осећањима као пре.

 Када прође еуфорија због куповине остајемо сами, са истим осећањима као пре. Нисмо решили проблем, не знамо како другачије да попунимо време и понављамо исту радњу која нам је донела задовољство. Некада то чинимо да бисмо се ослободили осећања туге, љутње, беса, депресије, понекад куповина доноси олакшање због стреса или ослобађање од напетости, а у неким ситуацијама и осећај контроле над ситуацијом.

Шопинг као коцкање

Али, незадовољство и досада не морају да се “лече” куповином већ хобијима и активностима које могу да нас усреће. У основи сваке претеране радње у којој не видимо последицу је импулсивност, односно немогућност да се она контролише. То се односи и на коцкање и на прекомерну куповину, јер не размишљамо о последицама.

- Прекомерно је све што је ван наших могућности, ако трошимо више него што можемо да зарадимо, купујемо и оно што нам не треба, стално смо у минусу и не плаћамо рачуне - наглашава психолог.

У нашој земљи, ако неко не плаћа рачуне, а у исто време купује непотребне ствари има проблем.
Већина претерано купује
Претераном трошењу су више склони они који не могу да контролишу своје импулсе. То су често нестрпљиве и брзе особе које прво нешто ураде, па онда размишљају о последицама. Већина људи незадовољство често лечи одласком у куповину, само што неко троши више а неко мање.

Истраживање обављено на Универзитету Колумбија пре неколико година показало је да прекомерно трошење пара лоше утиче на брак, уколико супружници немају исти или приближан однос према новцу. У студији је учествововало 1.000 брачних парова и 1.000 оних који су се развели. Тим научника је дошао до закључка да је 45 одсто бракова “пукло” или је запало у тешку кризу зато што је један партнер превише трошио, а другом је то сметало.

Међу испитаницима је било и жена које су признале да су превише ишле у шопинг, са чиме се њихови мужеви нису сложили. С друге стране, мушкарци су открили да их је склоност ка коцки, чашћавању у кафани и неплаћање рачуна и кредита на време, коштало развода.

Свадба, селидба, крштење

Али у неким ситуацијама смо “принуђени” да потрошимо више него што имамо и желимо. Када је оправдано потрошити више а када треба “прикочити”?

- Постоје важни догађаји као што су свадбе, крштења, рођење детета, куповина стана, селидбе, промена посла и остале животне прекретнице када је потребно направити велике искораке и обично људи тада уђу у дугове или кредите - истиче Богетић.

Потрошачке навике се уче од родитеља

То се не сматра прекомерном куповином јер је све потребно и важно. Прекомерно трошење се односи на ствари које нам уопште нису потребне, а купујемо их. Одемо у шопинг центар само да бисмо се прошетали и вратимо се са много кеса које нам нису потребне.

Како спречити?
Свако може да научи правилно да располаже новцем. Они који имају проблем због својих навика, тешко ће престати са тим само ако им неко каже да не треба то да раде. Обично једну навику можемо да променимо ако је заменимо другом. Суштина је да пронађемо друге изворе задовољства.

Учи се од родитеља

Модел понашања одраслих усвајају и деца, зато је важно да на време стекну здраве потрошачке навике, да науче да  размишљају о последицама својих поступака.

Прочитајте још: Шест једноставних савета за СРЕЋАН живот

- Када почну да разумеју сврху новца и иду у куповину, треба их учити колико нешто кошта, колико имају пара и шта могу да купе за тај новац, односно како њиме да располажу - закључује Богић.

Такође, важно је стварати корисне навике како би схватили шта све могу да раде у слободно време.  Научити их да уживају у неким активностима ван куће а да не морају ништа да купе јер често родитељи не знају шта њихова деца раде напољу.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.