Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Докторка упозорила: Поведите рачуна док чистите кућу хемикалијама - Можете угрозити здравље

Док се трудите да очистите и дезинфикујете све површине, поведите рачуна и о свом здрављу

1677330436_shutterstock_567746173.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Од почетка пандемије коронавируса дошло је до све већег чишћења и дезинфиковања разних површина у домаћинствима. Користе се агресивна средства на бази хемикалија, чија испарења нису нимало безазлена. Уклањање тврдокорних мрља, буђи или дезинфекција углавном се обавља јаким средствима која могу изазвати иритацију очију, цурење носа, кијање, појачану алергију, а моху и погоршати тегобе других обољења, попут астме.

Др Мејлан Хан, америчка експерткиња за плућне болест,и сматра да би требало да се заштите приликом употребе ових средстава:

- Ако чистите место које је посебно прашњаво или пуно буђи или тоалет, саветује се да обавезно носите маску. Такође немојте трести прекриваче или тепихе унутар дома, већ обавезно их истресите напољу - саветује Хан, па додаје:

- Наша плућа крећу да се развијају још док смо у утробама наших мајки и по рођењу настављају са развијањем које достиже врхунац у нашим раним двадесетим. После тога плућа губе функцију даљег развијања па морамо да будемо веома опрезни како би их очували у што бољем стању. Када почнете да губите дах, може да буде већ касно, па мислите о томе на време.

Она је објаснила да се ризик за настанак најтежих болести плућа може вишеструко повећати ако редовно користите јака средства приликом чишћења. Током каријере, сусретала се са случајевима где су плућа била оштећена иако особа није пушач:

- То је све због удисања штетних испарења. Део онога што удишемо више никада не излази напоље. Студија која је рађена 2016. године показала је да људи који редовно чисте своје домове су изложени и до 14 пута већем ризику од поремећаја функције плућа у наредних 20 година.

Зато би требало да користите блажа средства и природне замене попут хирогена, сирћета, соде бикарбоне, као и да се редовно носе заштитна маска и рукавице приликом рибања.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas