Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најбоље решење за болест која погађа милионе људи: Докторка открила како да се решите тихог непријатеља

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) је тихи непријатељ који може озбиљно утицати на квалитет живота, тихо погађа милионе људи широм света.

1706025798_Foto-Shutterstock-kasalj.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Свест о овој болести је кључна за њено рано откривање и ефикасно лечење. Као стручњак у области пулмологије, желим да вас информишем о важности препознавања симптома и адекватног реаговања- др Љиљана Тимотијевић, директорка Градског завода за плућне болести у Београду.

Шта је ХОБП, како да рано откријемо ту болест и који су симптоми?

Број случајева ХОБП-а расте сваке године, што делимично можемо приписати повећаној изложености загађивачима ваздуха и пушењу. Симптоми као што су хронични кашаљ, искашљавање секрета, и отежано дисање, често се игноришу док болест не постане озбиљнија. Рано препознавање симптома ХОБП-а може значајно побољшати исход лечења. ХОБП је дуготрајна болест која отежава дисање. То је обично прогресивно стање које се погоршава временом, посебно ако се не лечи. Карактерише га сужење дисајних путева и оштећење ткива плућа. Први симптоми укључују хронични кашаљ, са већим искашљајем у јутарњим сатима, искашљавање секрета током целог дана и краткоћу даха, посебно током физичких активности. Важно је да људи не игноришу ове симптоме и да се обрате лекару – каже др Тимотијевић.

Фото: Др Љиљана Тимотијевић

Како пушење утиче на ХОБП?

Пушење је један од највећих ризика за развој ХОБП-а. Дувански дим оштећује плућа и доводи до упале и сужења дисајних путева. Саветујем свим пушачима да престану са овом навиком. То може бити кључно у превенцији ХОБП-а.

Како се може препознати промена у боји секрета приликом кашља?

Промене у боји и конзистенцији секрета су важни показатељи. Нормалан секрет је обично бистар или беличаст. Жути, зелени, или крвави секрет могу указивати на инфекцију или друга стања која захтевају медицинску пажњу.

Фото: Промо

Лечење пацијената са ХОБП-ом

Др Тимотијевић препоручује холистички приступ. Лечење ХОБП-а укључује комбинацију лекова, промене у животном стилу и вежбе дисања. Поред пумпица које прописује лекар зависно од тежине болести и самог пацијента, један од додатних производа који показује доказане резултате је PropoMucil® 600. Помаже искашљавању, спречавању инфекција, а додатни антиоксидативни и противупални састојци помажу у смањењу симптома. Његови састојци прополис богат полифенолима који није алерген и Н-ацетилцистеин значајно помажу у контроли ХОБП-а као и јачању имунског система и олакшавању симптоме, омогућавајући пацијентима бржи опоравак и бољи квалитет живота.

Као закључак, др Тимотијевић наглашава да је са адекватним приступом лечењу и променама у животном стилу, могуће значајно побољшати квалитет живота особа које живе са ХОБП-ом. Не смемо подценити важност ране дијагнозе и правилног лечења. Са правим алатима и подршком, пацијенти са ХОБП-ом могу водити активан и испуњен живот, а уз PropoMucil® 600 можемо учинити велики корак ка здравијим плућима и бољем квалитету живота.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas