Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДИВА

"Зар не видите да падају бомбе?" Исидора је за свој 18. рођендан проглашена за ДРЖАВНОГ НЕПРИЈАТЕЉА, а њене речи се ПАМТЕ

Исидора Бјелица (52) преминула је синоћ.

1596698655_isidora.JPG
Фото: Yоутубе принтсцреен/Гранд Магазин Тв Гранд
Oglas

Остаће упамћена као творац многих бестселера и аутор бројних емисија и колумни, али први пут се у јавности појавила потпуно другачијим поводом - поводом свог 18. рођендана.

Прочитајте још: Овако је Исидора Бјелица говорила о болести: Лекари ти објасне да си ГОТОВ, а ја сам увек тражила СПАС

Наиме, медији широм ондашње Југославије, али и целог света, брујали су те 1985. године о нацистичком журу који је приредила контроверзна ћерка угледног новинара Димитрија Бјелице. Истина, Исидора је још у адолесцентском периоду, проведеном у Сарајеву, привлачила велику пажњу својих суграђана због бројних перформанаса које је изводила на улицама главног града Босне и Херцеговине, као и због пропагирања ставова које је тадашња чаршија сматрала исувише либералним.

Међутим, Бјелица никада није имала у глави анти-државне нападе, како јој се након те журке организоване поводом прославе пунолетства приписивало.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Количина ментално поремећених која се качи по овим мрежама са разним захтевима/ изјавама - својим потпуно токсичним уверењима и потребама говори колико је важно да се вратимо у интуицију а истовремено да научимо да препознамо програме страха и лудила и патологије да не би били њихове жртве! Зато је програм #задавипринцезуусеби толико битан да бисте добили емотивну едукацију и самим тим и заштиту од сопствене наивности -да вас "фино васпитање" не би спречило да кажете једно - високо квалитативно НЕ свима онима који се крију иза својих лажних улога душебрижника- тако манијак често глуми емпату, сатанист верника - непријатељ - пријатеља - злонамеран - добронамерног - ....лако их је препзнати углавном сеју мржњу, а мисле да су извор светла - сеју страх,а мисле да су љубав - угрожени су од овог и оног - захтевни су и мисле да су мерило доброг - на залост много је више озбиљно поремећених са дијагнозама него што смо свесни - примарна емотивна едукација значи научити препознати психопату - емотивног пљачкаша и вандала - заштите свој живот на време ------све инфо на дуалхеалинг@гмаил.цом - #задавипринцезуусеби @јосвоyаге

А пост схаред бy Исидора Бјелица (@исидорабјелицапајкиц) он

Наиме, Исидора је у свом стану окупила 18 пријатеља, које су углавном сачињавали млади уметници, песници и режисери. Како није желела да прослава њеног рођендана буде обична, пристала је на идеју једног пријатеља да журка буде тематска, односно да се поделе на партизане и четнике. Бјелица је одушевљено прихватила ту идеју, у жељи да свој рођендан претвори у протест против члана 133, али јој се све то обило о главу, будући да се испоставило да је тај њен пријатељ радио за ДБ, те да је постала његова марионета.

Прочитајте још: Тренуци самоће ће нас врло брзо научити..." Последња ПОРУКА Исидоре Бјелице ће се ПРЕПРИЧАВАТИ (ФОТО)

Како се те вечери осећала лоше, Бјелица је већ око десет сати увече окончала журку, на којој је, како је касније сазнала, било испланирано да се појави полиција и све их похапси као непријатеље државе.

Ипак, 20 дана касније Исидора је заиста приведена, али под изговором да је у питању подизање демонстрација против штафете младости. Полиција је упала у њихов породични дом, претресла им све ствари и читала Исидорине дневнике. За то време, она је била подвргнута мучном испитивању у полицијској станици које је трајало чак 18 сати.

- Претили су ми силовањем, урлали на мене и поручивали ми да морам да потпишем да сам сарађивала са страним силама не бих ли срушила социјализам - открила је једном приликом списатељица.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ко није сахрањивао своје илузије тај не зна шта је болна сахрана... и онда се од тог шока, сазнања, суочавања са лажи коју си живео најчешће осетљиви људи и телесно разболе јер сву ту тугу, тај шок да су имали потпуно погрешну представу о свом животу и људима у њему окрену против себе! И онда врло брзо ето те како си усамљенији више него икада бориш се сам за голи живот јер туга одмах разболи и онда доживљаваш оно на што те нико није припремио - видиш да то иде у циклyсима да једна илузија никад не умире сама - ма какви- илузије падају ко снопље - зато будите паметни већ кад изгубите прву илузију пустите је- не сахрањујте је нек се сама побрине о себи.. не храните бол мислећи како сте били глупи или наивни- не мислите о њој - окрените се ономе што је једино вечно и ономе ко вас никада неће издати и оставити саме - то је увек само однос ваше душе и Бога. Сасвим личан интиман однос -Без посредника и фолклора - без фолирања и страха / без лажи и страхопоштовања без намета и претњи -Сувише људи је буквално умрло са својим илузијама - било да су се те илузије односиле на људе или идеје- запамтите то кад од било кога правите нешто што није- кад халуцинирате принчеве, друге половине, суперхероје- који верујете да ће прекинути вашу усамљеност и учинити да не будете онтолошки сами. Човек је крхко биће и не треба му давати надљудске особине јер је на залост емпатични потенцијал јако јако условљен и биолошки и гносеолошки - не имај других Богова је само мера превентиве да људи не умиру од сломљеног срца јер све те дијагнозе од којих ређају да су људи страдали иза заправо крију ону главну - изгубљене илузије - сломљено срце - #исидораqуотес овим путем желим да обавестим драге читаоце да су ми данас саопштили да на жалост више неће излазити моја колумна у #независненовине суботом - хвала дивној уредници и хвала на лепој сарадњи и могућности да једно време пишем о оваквим темама. ❤️❤️❤️ воли вас Иси

А пост схаред бy Исидора Бјелица (@исидорабјелицапајкиц) он

Међутим, Исидора се није дала, иако је постала свесна на основу свих изнесених података да су је прислушкивали дужи временски период. Измучена и исцрпљена, Бјелица је одлучила да све претвори у перформанс.

- Када су ми говорили да радим против државе, ја бих почињала да рецитујем Дучића, Шантића и Бодлера. Хтела сам да их препородим путем уметности. Чак сам и певала - присетила се уз осмех Исидора.

Прочитајте још: "Тренуци самоће ће нас врло брзо научити..." Последња ПОРУКА Исидоре Бјелице ће се ПРЕПРИЧАВАТИ (ФОТО)

У полицијском записнику постоји чак и невероватан податак о томе како јој је, након 16 сати испитивања, коначно понуђена храна. У том моменту је 18-годишња Исидора погледала кроз прозор и упитала инспекторе:

- Како ћете ми донети ћевапе када Сарајево гори? Зар не видите да падају бомбе?

Инспектори су помислили да је Бјелица "скренула" због стреса и глади, али Бјелица је касније говорила да сматра да је имала визију свега онога што ће се касније догодити у њеном родном граду.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Било шта да пригрлите као "своје" уверење, тестирајте да ли ваша душа, ваше "више ја" заиста резонира са тим - кроз осецај љубави, пријатности, радости - или вам је то наметнуто преко неког колективног програма страха и опстанка- #стазенезеле #задавипринцезуусеби - запањићете се колико тога што верујемо да је "наше" није наше уопште - и ту почиње бол, неспоразум и неразумевање, осуда, морање....

А пост схаред бy Исидора Бјелица (@исидорабјелицапајкиц) он

Због свега овога се Исидорина породица преселила у Београд, а медији су тек четири месеца касније дошли до ове приче и направили од ње невероватну помпу која је прешла границе тадашње Југославије.

Исидора три деценије није ушла у Сарајево. Када је отпочела њена борба са карциномом, између осталог, вратила се и у свој родни град. О томе је касније рекла следеће:

– У мојој општој жељи да се помирим са свима схватила сам да морам да се помирим и са родним градом. Није тај прелепи град крив због страшних ствари које су ми неки људи урадили – наставља. Рекла је и да се Сарајево није много променило, па су је сећања опхрвала. Људи су јој прилазили на улици и грлили је, чак и неки нови клинци.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas