Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Податак који многи не знају: Једна улица у Београду никада није мењала име

Да ли знате о којој улици је реч?

1682166023_beograd.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Завод за заштиту споменика културе града организовао је стручно вођење подручјем Кнез Михаилове, улице чији се назив никада кроз историју није мењао.

Прича о Кнез Михаиловој и околини, почела је на Калемегдану, са места на коме су 19. априла 1867. турске власти предале кључеве града, након чега Београд поново постаје српски град.

„За тадашњу Србију то је значило коначно ослобођење. Овоме је претходила једна интензивна дипломатска делатност кнеза Михаила Обреновића“, наводи Бојана Ибрајтер Газибара, историчарка уметности.

Улица чији је план 1867. израдио Емилијан Јосимовић, по кнезу Михаилу названа је 1870. године. Блок грађанских кућа који је у њој саграђен 1870-их симболизује прекид са традиционалном балканском архитектуром.

Уочава се стилски прелаз од романтизма ка ренесанси, али и академизам којем се тежило у архитектури са краја 19. века.

„Уз њу су грађени објекти који заправо представљају еворпеизацију Београда и постала је језгро око кога се град ширио и до данас је остала једна од најважнијих улица и као таква је и препозната. Она је просторно културна историјска целина од изузетног значаја за Републику Србију, превазилази значај Београда у свом културолошком и културно историјском смислу“, додаје Ибрајтер Газибара.

Ове године навршава се и 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића. Иако је релативно кратко владао, био је прогресаван владар. Српском друштву донео је дух Запада. Како историчари кажу, умео је да препозна жеђ народа за културом и образовањем, што је резултирало подизањем Народног позоришта у Београду, преноси РТС.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas