· · Коментари: 1
ДОМАЋИНСТВО

Зашто Британци имају ДВЕ ЧЕСМЕ, с топлом и хладном водом? Постоје три разлога

Две чесме, једна с врућом, а друга с хладном водом, на лавабоима у Великој Британији нису нимало практичне ако пожелите да оперете руке у топлој води.

1611059320_Depositphotos_7847282_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Тада имате два избора, или зачепити одвод и напунити умиваоник водом из обе славине, или једноставно опрати их под хладном водом.

Многи туристи питају се чему то служи, а сигурно има и Британаца којима није јасно зашто тако када постоји пуно једноставније решење - једна чесма у којој се меша врућа са хладном водом. 

Прочитајте још: ЛУКСУЗ у спаваћој соби је оно што вас чини срећним? Примените 3 трика и осетите задовољство

Ово су три разлога зашто имају одвојене чесме:

1. Историјски аспект 

Већина стамбених зграда у Великој Британији датира из 19. и почетка 20. века, из раздобља пуно пре појаве мешалица за воду и модерних вентила.

Када је у те куће уведен водовод, направљено је то једноставним слањем хладне воде директно у кухињу. Врућа вода додана је касније, одвојено. Тако је настао тај раздвојен систем и остао у употреби, иако је модерна технологија спајања у једну славину пуно практичнија за прање руку.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Мајка открила: Ове предмете ОДМАХ БАЦИТЕ и избегните нагомилавање ствари

2. Поштовање закона

У Великој Британији постоји закон који забрањује мешање хладне и топле воде из котлића. У тој земљи не постоји систем централног грејања већ свака кућа има плински котао (којег Британци називају централно гријање). 

Пре тога је посебан цилиндар био обавезан део котла. Вода би могла бити устајала, а цилиндар рђав, због чега би била неприкладна за пиће. Ипак, то није људе зауставило да мешају воду, па су увели закон који то забрањује.

Прочитајте још: Правилно чишћење подова, дрвених површина, огледала... Будите сигурни да је све дезинфиковано

3. Економски приступ 

Када се користе две одвојене чесме, сва вода се меша у умиваонику у довољној количини за прање руку. На тај начин се потроши само количина воде која је заиста потребна. 

У случају када постоји модерна мешалица, људи отворе чесме, намештају топлину воде и тек тада почињу прати руке - на тај начин се потроши пуно више воде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.