· · Коментара: 0
солити

Здраво и корисно: Ево зашто ХИМАЛАЈСКА СО треба да се нађе у вашој кухињи

Со врши важну улогу у физиолошким процесима и неопходна је за живот и здравље.

1602507029_Depositphotos_10270808_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Људско тело не може да произведе со, зато она мора да се уноси пеко хране. Недостатак соли уноси хемијску неравнотежу у организам. Без ње, мишићни и нервни систем престао би да функционишу.

Ипак, није свеједно каква со се конзумира. Постоји велика разлика између прерађене (рафиниране) и природне соли. Хималајска со је једина која има савршену кристалну структуру. Из такве кристалне структуре тело без великог напора може лако и једноставно апсорбовати све вредне минерале и елементе у траговима.

Прочитајте још: Да ли БАНАНЕ смеју да се ЗАМРЗНУ? Ми знамо КАКО

Хималајска со је уједно и најчистија со на свету те поседује 84 минерала и елемената. Припада групи камених соли, али за разлику од осталих, настала је под великим тектонским притиском у трајању од 250 милиона година. Добија се  у подножју Хималаја. Ручно се меље, пере и суши на сунцу, чиме су у потпуности очувани сви њени вредни састојци.

Фото: Депосит

Хималајска со чисти синусе, спречава грчење мишића, помаже одржавању мишићног тонуса и чврстоће, учвршћује кости, спречава настанак остеопорозе, ширење вена на ногама и бедрима. У прошлости се хималајска со сматрала резервисаном за краљеве и високо друштво. Крупније млевена хималајска со се користила у купкама и разним козметичким третманима за пилинг коже и слично.

Данас се хималајска со користи као зачин, али и у козметици.

Прочитајте још: Тежак за одржавање, али ЛЕП: Три САВЕТА како да РАВНА ПЛОЧА буде као нова

Изврсна у разноврсним јелима

Она има разне нијансе ружичасте боје и, осим као додатак јелима ради побољшања укуса, веома је декоративна. Укус јој је благ и ненаметљив па је због тих особина прикладна за све врсте сланих јела, али у малим количинама и оних слатких. Због богатства минерала препоручује се и као додатак за здраве напитке од воћа и поврћа (смути). Препоручује се максимално три грама соли дневно, али не док се храна термички обрађује него после. Идеална је за салате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.