Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
укус

Када је најбоље ПОСОЛИТИ ХРАНУ: Пре или после кувања?

Доносимо вам кратак водич у коме ћете, у зависности од врсте хране коју кувате, добити одговор када треба да додате со за савршен укус.

1600420742_Depositphotos_42933327_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Кување може да представља праву науку, посебно онима који не знају да баратају зачинима, а со је један од најважнијих зачина у свакој кухињи. Свака намирница разликује се сама по себи и зато је важан индивидуалан приступ током зачињавања. Сазнајте које намирнице треба солити пре јела, а које тек када је намирница кувана:

Пасуљ - после

Постоје несугласице око тога када се со додаје у лонац приликом кувања пасуља. Ако питате неког кувара, рећи ће вам да су учени да се со додаје тек при крају кувања, када пасуљ већ омекша. Наводно, ако се дода на почетку кувања, пасуљ може да остане тврд и треба ће му више времена да буде готов.

Фото: Депосит

Тестенина- пре

Када је у питању тестенина, со је увек потребно додати на почетку, односно у лонац с водом у којем ћете касније кувати тестенину. Тестенина је тешки скроб који за време кувања упија одређени процентат воде како би омекшала. За време кувања у сланој води, тестенина упија со с водом, а резултат је бољи укус. Ако тестенину накнадно посолите, неће имати тако добар укус.

Прочитајте још: Кувани КУКУРУЗ једемо на овај начин, али ЈАПАНСКА МЕТОДА је много ЛАКША (ВИДЕО)

Пиринач - пре

Слично тестенини, пиринач такође солимо на почетку кувања како би апсорбовали слану воду током термичке обраде. Разлика је у томе то што нам је за пиринач потребна мања количина соли. Такође, након кувања пиринач постаје смеса, и ако бисмо со додали тада, кристали соли ће се неравномерно залепити за њу због чега ће сваки залогај имати другачији укус.

Динстани лук - пре или после

Со извлачи воду из хране. Када је додате поврћу, омекша га, па је то потребно узети у обзир пре кувања. Ако желите да лук буде златан и крцкав, онда додајете со на крају пржења. Ако желите да буде гњецав и мекан, онда на почекту, чим га ставите у уље. Тако неће потамнети и остаће мекан.

За пиринач је потребна мала количина соли.

Динстане печурке - после

Foto: Deposit

Тајна укусних печурака у кувању је у довољно високој температури, с тачно одређеном количином уља која је потребна и мало соли на крају кувања. Печурке су богате водом, па ако их посолите на почетку, прерано ће отпустити све своје укусне сокове, па ће се смежурати и постати гумене. Зато их увек солите на крају термичке обраде.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ЈАПАНСКУ ВОДУ? Можете је направити код куће, а ово су њене ПРЕДНОСТИ

Месо - пре

Месо увек солите пре почетка печења. За време печења на шпорету, роштиљу или у рерни, сирово месо се скупља и тек касније упија све укусе. Посолимо ли сирово месо пре печења (и додамо уобичајене зачине), оно ће пуно боље упити зачине и биће укусније.

Кромпир - и пре и после

Сирови кромпир упија со више него било која друга намирница, зато се често препоручује да га убаците у јело које смо пресолили како би извукао вишак. Приликом кувања кромпира, пола количине соли која пише у рецепту додајте одмах у лонац с водом како би кувањем упио слану воду. Преостали део соли додајте након што је кромпир куван.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas