· · Коментари: 0
ВЕРОВАЊА

Да ли знате ко су ВЕЛЕС, ЛАДА и СВАРОГ? Заборављени ликови прошлости (ФОТО/ВИДЕО)

Упознајте се са најпознатијим старословенским божанствима.

1620375786_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Zlatno doba

У историјским изворима нема аутентичних података о старословенским божанствима и једини извори су старе легенде, веровања и песме.

Код Јужних Словена нису до сада археолошки потврђена светилишта ни идоли,а у историјским изворима се не помиње ни свештенство нити има података о култовима и ритуалима,мада се зна да су жртве приносили боговима само као молитву за свој спас.

Након доласка хришћанства, старословенске богове замењују свеци, па тако Перун постаје Свети Илија, а Велес - Свети Василије.

Пантеон богова древних Словена

Творац је Род и он се третира као врховно божанство.

Прочитајте још: Пронађене МИСТЕРИОЗНЕ грађевине у Саудијској Арабији - Старије и од египатских пирамида! (ФОТО/ВИДЕО)

Перун се спомиње као владар света. Он је бог грома и неба и указује на громовника и на бога уништитеља  па му је зато приписан и утицај на природне непогоде, али је познат и по томе што је везан за правду. Он кажњава зле и непослушне и затвара им небеска врата. За извршење казне најешће користи муњу. Интересантно је да је након доласка хришћанства, Перунову улогу преузима Свети Илија.

Ладарице
Овај обичај је описао Вук Караџић. На празник Свете Тројице се окупи група младих девојака од којих је једна обучена као краљица, друга као краљ, а трећа као барјактар. Краљица седа на столицу а око ње остале девојке играју коло. Тако ладарице иду од куће до куће тражећи девојке за удају.

Лада је богиња љубави,лепоте и плодности. По веровању старих Словена она живи у другом свету званом Ириј до пролећа, када се буди носећи са собом пролеће. Лада се предстваља као девојка дуге златне косе у коју је каткад уплетен венац од житног класја, што симболозује њену функцију божанства плодности чинећи је тако аспектом Мајке Влажне Земље.

Сварог је земаљско божанство. Слављен је у време сетве и жетве и био је заштитник сточара и ратара. Сварог је поседовао и велики ковачки чекић. Такође, Сварогово култно место било је и огњиште и уз њега су се често вршили обреди посвећени Сварогу.

Прочитајте још: ИСПИРАЊЕ ЗЛАТА у Пеку - Треба вам само лопата, испитак и срећа! (ВИДЕО)

Јарило и Морана- У ноћи Нове године Перуну је рођено двоје деце: син Јарило, бог плодности и вегетације и кћи Морана, богиња природе и смрти. Сунце (Морана) и Месец (Јарило) постали су њихова обележја. Верује се да је Велес отео Јарила и одвео га у подземни свет да га одгаја као свог сина. Почетком пролећа, Јарило се враћа у свет живих, заљубљује у своју сестру и њихово венчање доноси плодност и изобиље.  Стари словени су веровали хладноћа,снег,лед и смрт долазе од Моране па је у неким крајевима постојао обичај спаљивања лутке која представља Морену или Баба Јагу, како су је још звали, у знак да је прошла зима.

Венчање брата и сестре, Јарила и Моране означавало период изобиља и плодности.

Велес или Волос је словенски бог поља, пашњака и шума односно усева, стоке и животиња (дивљих). Његов животињски пандан је медвед, док је у хришћанству његову улогу преузео Свети Василије. Има неких аутора који у њему виде и словенског бога подземног света, а неки му приписују и заштиту поезије. По њему је назван један од најконтроверзнијих списа из области старе словенске вере познат као Велесова књига.

Прочитајте још: Данас наберите КОПРИВУ и урадите ОВУ ствар - Обичај на Ђурђевдан који доноси здравље вашој деци! (ВИДЕО)

Световид је четвороглави бог рата који све види и лечи. Он је свети и снажни Вид који види (видовитост), зна (прориче судбину), светли и ведри, свети је витез и плодоносни ратник. Световида је приликом покрштавања наследио Св. Вид, а после Косовске битке Св. Кнез Лазар. Као ратничког бога, његове атрибуте су наследили Св. ратници Димитрије, Нестор, Св. Ђурђић и Св. Кузман и Дамњан. Од свих словенских божанстава највише је остало писаних података о Световиду у хроникама католичких мисионара приликом покрштавања Словена.

Морана је била омражена богиња код старих Словена, док је њена супротност, Весна, била једна од омиљених богова.
Песма о Перуну
Да зароси ситна роса,ој дудула мили Боже!Ој Илија дај Боже дај!Ој Илија мој Перуне!Дај Боже дај, дај Илија дај!

Весна је била богиња пролећа и младости. Она је означавала почетак пролећа, рађање природе  и крај зиме коју стари словени никако нису волели. Весну су Словени доживљавали као младу и лепу девојку у белој хаљини,окићену венцима и косом украшеном цветним звонима.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.